Autor: Informer.rs

27.10.2024.

20:36

Foto: Tanjug AP

Planeta

Prvi rezultati parlamentarnih izbora u Bugarskoj! Vodi partija Bojka Borisova, tesna trka za formiranje vlade

GERB je osvojila 26,4 odsto glasova, reformistička prozapadna koalicija Nastavimo promene (PP) 14,9 odsto, a ultra-nacionalistička proruska partija Preporod je na trećem mestu sa 12,9 odsto glasova, pokazuje anketa Alfa riserč, javlja Rojters.

Prema tim rezultatima, GERB bi dobila 74 mesta u 240-članom parlamentu, PP bi imala 42 poslanika, a Obnova 36 mandata.

GERB je najavila da će Borisov biti kandidat za premijera ako osvoji najmanje 80 mesta u parlamentu.

U izbornoj trci su bile 22 stranke i devet koalicija, a prema izlaznim anketama, sedam stranaka prelazi cenzus od četiri odsto, dok su još dve blizu tog praga, prenosi bugarski servis Radija Slobodna Evropa.

Koalicija Nastavimo promene/Demokratska Bugarska najavila je da neće podržati Borisova za premijera, zahtevajući nezavisnog kandidata sa snažnom antikorupcijskom agendom.

Ovo su sedmi izbori za četiri godine, a izazvani su neuspehom stranaka da formiraju koalicionu vladu nakon izbora održanih 9. juna, na kojima je zabeležena najniža izlaznosti birača ikada zabeležena u postkomunističkoj Bugarskoj - samo 34 posto.

Predsednik Rumen Radev prihvatio je u avgustu predloženi kabinet vršioca dužnosti premijera Dimitra Glavčeva, čime je Bugarska, pogođena siromaštvom i korupcijom, dobila privremenu vladu.

Glavčev je imenovan za privremenog premijera nakon što je vlada pala u martu pod sličnim okolnostima.

Bugarsku vode vlade kratkog veka od 2020. godine, kada su protesti protiv korupcije pomogli da dođe do kraja koalicije predvođene strankom GERB.