Autor: Informer.rs

27.10.2024.

21:30

Foto: Tanjug AP

Planeta

Predsednica Gruzije ne priznaje rezultate izbora! Oglasila se Zaharova, poručila samo jedno!

Ona je, dajući podršku gruzijskoj opoziciji, pozvala građane na protest u Tbilisiju sutra u 19 časova, zbog rezultata izbora, za koje je rekla da su "totalni falsifikat" i "potpuna krađa" glasova, preneo je AP.

Na proteste je pozvao i bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili, koji je trenutno u zatvoru, a koji je na svom Fejsbuk profilu objavio da niko ne treba da uđe u parlament i da je "sada vreme za velike proteste".

Zurabišvili je govorila dan nakon održanih izbora, a u izbornoj večeri, nakon zatvaranja birališta. Pre nego što se oglasila Centralna izborna komisija, čestitala je na svom nalogu na Iksu opoziciji pobedu navodeći da je sa 52 odsto podrške pobeđuje "evropska Gruzija".

Centralna izborna komisija saopštila je danas da je vladajuća partija Gruzijski san dobila skoro 55 odsto glasova, na osnovu skoro 100 odsto prebrojanih glasačkih listića.

Na izjavu Zurabišvili da ne priznaje rezultate izbora i da "niko ne može da oduzme evropsku budućnost Gruzije", reagovala je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Vašington je upravo oduzeo evropsku budućnost Evropskoj uniji, lišivši je stabilnog snabdevanja resursima, urušavajući privredu. Prethodno su je preplavivši ilegalnim migrantima koji su se zbog američkih avantura na Bliskom istoku i u severnoj Africi, u milionima slili u Evropu", navela je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Stoga je jednostavno glupo verovati da EU može nekom drugom pružiti "evropsku budućnost", istakla je ruska zvaničnica.

"Lišavanje budućnosti je lišavanje nezavisnosti i nacionalnih interesa. Sve dok zemlje i narodi misle svojom glavom i ne ispunjavaju bespogovorno naloge vašingtonskih pokrovitelja, oni imaju budućnost. Inače, imam pitanje za Zurabišvili: zašto je gruzijska budućnost gora od evropske? Gruzija je, da podsetim francusku državljanku, starija od Francuske", istakla je Zaharova.