28.10.2024.

10:10

Foto: Shutterstock/Profimedia/Reuters/ISW/printscreen

Planeta

(MAPA) Kreće glavna Putinova operacija! Rusi prelomili: Počela ofanziva na sedam frontova odjednom, više ih ne mogu zaustaviti!

Ruske trupe ostvarile su značajne pomake na nekoliko frontova, što je dovelo ukrajinske snage u nepovoljan položaj.

Kupjansk

Južno od Kupjanska, ruske trupe su se probile do reke Oskol, čime su podelile ukrajinske snage u tom području. Pored toga, ruski vojnici su prešli kanal Severni Donjec–Donbas, dostigavši južne rubove grada Časov Jar. Ovo napredovanje moglo bi otvoriti put za brzo napredovanje prema samom gradu, ugrožavajući položaje ukrajinskih snaga u toj oblasti.

Informer

 

Toreck

Ruske snage probile su ukrajinsku odbranu u blizini Torecka i napredovale do zapadnih rubova grada. Takođe su uspele da nateraju ukrajinske snage na povlačenje iz širokog „džepa“ između Seldova i Donjecka, iz kojeg su ukrajinske trupe mogle da granatiraju Donjeck i ključni autoput Donjeck–Pokrovsk. Ovim manevrom ruske snage značajno su poboljšale svoje pozicije u regionu.

Selidovo i Kurahovo

Ruska vojska je gotovo opkolila ključni grad Selidovo i nastavlja napredovanje prema Kurahovu, drugom logističkom čvorištu u južnom Donbasu. U međuvremenu, ukrajinske snage ne uspevaju da obuzdaju ruske napade na nekoliko frontova u Kurskoj oblasti, zbog čega su bile prinuđene da se povuku ka Sudži.

Kurska oblast

U sredini oktobra ruske trupe probile su se do sela Novoivanovka i Zeleni Šljah, zapadno od Sudže, čime su ukrajinske snage u Korenevskom okrugu postale izložene riziku od okruženja. Ukrajinske jedinice su bile primorane da se povuku iz oblasti Koreneva i Olgovke prema Novoivanovki, dok su se neke jedinice iz Ljubimovke, koja je sada pod kontrolom Rusije, povukle pešice pod vatrom ruske artiljerije i dronova.

Informer

 

Kako bi zaustavila ruski napredak, ukrajinska vojska je pokrenula snažan kontra-napad koristeći bataljone iz 47. mehanizovane brigade, opremljene zapadnom vojnom tehnikom, uključujući tenkove „Abrams“ i borbena vozila pešadije „Bredli“. Nekoliko mehanizovanih grupa napalo je ruske pozicije u Novoivanovki i Zelenom Šljahu. Prema snimcima iz otvorenih izvora, Zeleni Šljah ostao je pod ruskom kontrolom nakon sukoba, dok je situacija u Novoivanovki i dalje nejasna.

Istovremeno, ruske snage napreduju prema Sudži sa jugozapada, pokušavajući da preseku ukrajinske trupe od granice sa Sumskom oblasti. Ostvarile su značajan napredak blizu mesta Ruska Konopeljka, a rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je povratilo selo Pljohovo, južno od Sudže, iako to još nije nezavisno potvrđeno.

Kupjansk

Nakon meseci postepenog napredovanja, ruske snage su postigle prvi cilj — reku Oskol, preko koje prolazi ključna ruta za snabdevanje koja povezuje ukrajinske trupe na istoku Kupjanska sa područjem Borove. Sada ruske snage mogu da pređu u sledeću fazu — napad na Kupjansk iz tri pravca, kako bi ukrajinske trupe potisnule prema jugu, duž reke, prema Borovoj. Takođe, moguće je da će pokušati da pređu reku Oskol i prošire svoje pozicije u selima Kolisnjkivka i Kruhljakivka na njenim obalama.

Časov Jar

Ruske snage prešle su kanal Severni Donjec–Donbas blizu Časovog Jara pre nekoliko meseci, ali je njihov napredak u urbanim delovima grada bio izrazito spor. Tokom proteklih meseci, zauzeli su tek nekoliko ulica u istočnom delu grada, koji je strateški važan zbog svog uzvišenog položaja.

Informer

 

Međutim, 20. oktobra ruske trupe su neočekivano prešle kanal južno od Časovog Jara i stigle do rubova grada. Ova pozicija sada stavlja glavne puteve snabdevanja ukrajinskih snaga u Časovom Jaru, uključujući ceste prema Torecku i Konstantinovki, pod ozbiljnu pretnju.

Toreck

Ruske snage su dugo bile u sukobu sa ukrajinskim rezervama u visokim zgradama Torecka, ali je poslednjih dana došlo do ubrzanja njihovog napredovanja. Ruski vojnici probili su se do zapadnih rubova grada iz pravca naselja Njujork i Nelipivka.

Informer

 

Nije jasno da li će ukrajinske odbrambene linije u Torecku uspeti da izdrže pritisak napada sa juga i zapada. U septembru je ukrajinska grupacija u Torecku pojačana dodatnim brigadama i bataljonima premštenim sa drugih frontova, ali ukrajinsko zapovedništvo trenutno nema dostupne rezerve.

Selidovo i Kurahovo

Ruske snage napredovale su do linije između sela Hirnik i Kuraškog akumulacionog jezera, što znači da više nema ukrajinskih trupa istočno od ovog područja.

Pre otprilike mesec dana postojala je mogućnost da su se ukrajinske snage povukle iz „džepa“ između Hirnika i zapadnih rubova Donjecka, a sada je to potvrđeno. Ovo povlačenje omogućava ruskim trupama da bezbedno koriste put Donjeck–Pokrovsk do područja Selidova, što značajno unapređuje snabdevanje ruskih jedinica koje napreduju prema Pokrovsku.

Informer

 

Pored napada na Hirnik, ruske snage manevrišu u pokušaju da zaobiđu ukrajinske položaje koji brane grad i njegove severne delove. Cilj im nije samo osvajanje Hirnika već i napredovanje ka zapadnom rubu Kurahovskog akumulacionog jezera.

Nakon zauzimanja sela Maksimiljanivka, ruske trupe su dostigle istočnu obalu akumulacionog jezera, pa čak i ušle u obližnje naselje unutar granica Kurahova. Kurahovo predstavlja glavni logistički centar za ukrajinske trupe u južnom Donbasu, a njegov gubitak mogao bi dovesti do ozbiljne krize u odbrani ukrajinskih položaja na velikom području između Velike Novosilke i Selidova.

Ovaj manevar bi ruskim trupama omogućio izbegavanje direktnog napada sa istoka, gde su ukrajinske snage značajno utvrđene.