Autor: Informer.rs

28.10.2024.

17:41 >> 17:43

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(FOTO, VIDEO) Počeli protesti u Gruziji! Opozicija krenula sa okupljanjem nakon sastanka sa stranim diplomatama!

Ova partija zalaže se za saradnju sa Rusijom i protivi uvođenju sankcija Moskvi. 

Protesti su organizovani na poziv predsednice te zemlje Salome Zurabišvili, koja je, takođe stigla na proteste. Ona je, podsetimo, prethodnih dana rekla da su izbori falsifikovani i tako stala na stranu opozicije, iako po Ustavu ne bi trebalo da bude partijski opredeljena.

Zurabišvili je danas ispred parlamenta okupljenima poručila da je tokom dana razgovarala sa stranim partnerima koji su joj rekli da niko od njih ne priznaje izbore. 

"Svi koji ste ovde, niste izgubili izbore! Vaši glasovi su pokradeni, pokušali su da vam ukradu budućnost, ali niko nema pravo na to", rekla je ona u obraćanju demonstrantima.

Demonstranti danas zahtevaju da parlamentarni izbori budu ponovljeni. 

U međuvremenu, RIA Novosti prenose da je kretanje vozila ispred parlamenta zaustavljeno, a pojedini demonstranti, pored zastave Gruzije i EU, nose i zastavu Ukrajine.

Novinari ruske redakcije RT javili su da su lideri opozicije neposredno pre početka protesta bili na sastanku na kojem su dobili instrukcije od stranih diplomata. 

Ipak, mađarski premijer Viktor Orban doputovao je u Gruziju neposredno pre početka protesta na poziv premijera te zemlje. 

Kako prenose RIA Novosti, pozivajući se na agenciju MTI, to nije oduševilo poslanike EU. 

Podsetimo, parlamentarni izbori u Gruziji održani su 26. oktobra. Pobedila je vladajuća partija Gruzijski san sa 53,91 odsto glasova. Predstavnici opozicije odmah su saopštili da ne priznaju rezultate glasanja, a četiri opozicione partije koje su ušle u parlament poručile su da ne žele da rade u novom parlamentu. Evropska komisija pozvala je na hitnu istragu o navodnim neregularnostima, te poslala upozorenje gruzijskim vlastima "da pokažu snažnu posvećenosti ka EU".