Autor: Informer.rs

20.12.2023.

21:53

Foto: Zoran Sinko

Politika

Dragutin Matanović: Ante Ponoš i ustaška putovnica

Ante Ponoš je učestvovao na predsedničkim izborima u Srbiji 2022., iako je vlasnik hrvatskog pasoša. Ti izbori su pokazali koliko je srpsko društvo demokratsko. Zamislite da neko u Hrvatskoj učestvuje u predsedničkim izborima i ima srpski pasoš – sve mi se čini da bi se taj kandidat jednog trenutka posekao na “srbosjek”.

Pišem o Anti Ponošu jer je, kao jedan od lidera đilasovske koalicije, na N1 izjavio, komentarišući nasilje opozicione rulje na Miladinu Kovačeviću: “ imate ovog direktora Zavoda za statistiku..ima 71 godinu…šta češ ti tamo…idi u starački dom…. neko ga povukao za nos….šta je on očekivao – da će da ga miluju….da je dobio batine, verovatno bi razmislio još jednom”. Očigledno je da Ante Ponoš žali za vremenima kada su u Hrvatskoj Jevreji oko ruke morali da nose žute trake, a Srbi plave trake sa slovom P (latinica - pravoslavac). Ponoš sada sanja nove “rasne” zakone, o tome da svi Srbi stariji od 70 godina nose belu traku oko ruke sa crnim natpisom 70+. Naravno, to ne bi važilo za njega i druge antisrbe i drugosrbijance u Srbije. A najvažnije bi bilo tim starijim ljudima zabraniti učešće na izborima.

Pri kraju teksta primetio sam da sve vreme Ponoša oslovljavam sa Ante, a njegovo ime je Zdravko. Izvinjavam se Ponošu zbog lapsusa. A Ante je lepo hrvatsko ime i podseća me na dva “oca hrvatske domovine”: Jedan je Ante Starčević koji je pisao da “sve ono što se zove srpskim mora iščeznuti…biti predmet klanice…da su Srbi skot gnusniji od ikoga drugoga”. A drugi je Ante Pavelić, za čije su vreme od 1941.-1945. Hrvati pobili oko 700 000 Srba, samo zato što su Srbi i pravoslavci, vršeći masovne pokolje. Odvodeći ih do jama, bunara, bezdana ili reka, gde bi ih klali, ubijali maljevima, spaljivali, streljali ili žive bacali u masovne grobnice.

Budi ponosan Zdravko Ponošu na svoje hrvatsko državljanstvo!