31.03.2021.

17:56

Foto:

Politika

VAŽNO OBAVEŠTENJE! OD SUTRA POČINJE PRIJAVA ZA ISPLATU POLA MINIMALCA ZA APRIL! Evo ko sve ima pravo na pomoć države!

U saopštenju ministarstva navodi se da se radi o delu trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije. Treći paket predviđa isplatu polovine minimalne zarade za tri meseca za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća.

Taj deo privrede zapošljava oko 1,5 miliona ljudi, a za ovu meru je iz budžeta Srbije izdvojeno 69,8 milijardi dinara.

- Poslodavci se za korišćenje ovih mera mnogu prijaviti na portalu Poreske uprave i to za svaki mesec posebno, a za prijavu imaju vremena do poslednjeg dana u tekućem mesecu - rekao je Mali.

Dodao je da će prva isplata polovine minimalne zarade koja se odnosi na mesec mart biti izvršena 8. aprila.

- Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koji će za privrednike biti automatski otvoreni, a odatle će novac moći isključivo da bude prebačen na račun zaposlenog - kazao je ministar.

Informer

Poslodavci koji uzmu pomoć ne smeju da otpuste više od 10 posto radnika tokom tri meseca po isplati poslednje polovine minimalne zarade i nemaju pravo isplate dividendi.

Mali je naveo i da je za privrednike dobra vest što će biti proširena garantna šema dogovorena sa bankama za dodatnih 60 milijardi dinara.

- Prva izmena, u odnosu na prethodni period, odnosi se na maksimalne vrednosti kredita koje banke mogu da plasiraju sa garancijom države, a koje se uvećava za 500 miliona evra, tako da će iznositi ukupno 2,5 milijardi evra. Druga izmena je da će ovakvih krediti biti raspoloživi do 30. juna 2022. godine - objasnio je on.

STIŽE NOVI PAKET POMOĆI! Ovu su neke od opcija nove podrške države!

Dodao je da svi preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća koja ispunjavaju uslove propisane Zakonom o utvrđivanju garantne šeme mogu da apliciraju za kredite koji imaju garanciju države.

On je rekao da Srbija uspostavlja i drugu, novu garantnu šemu, namenjenu svim firmama iz ugroženih sektora, kao i firmama u drugim sektorima sa padom poslovnih prihoda većim od 20 odsto u 2020. godini.

- Maksimalna vrednost kredita pokrivenih drugom garantnom šemom iznosiće 500 miliona evra - istakao je on.

Za razliku od postojeće garantne šeme gde je rok otplate do tri godine, sa obaveznim grejs periodom od 9 do 12 meseci, krediti pokriveni drugom garantnom šemom daju sa sa periodom otplate do pet godina, a obavezni grejs period je od 18 do 25 meseci.

Informer

- Želeli smo da na ovaj način pružimo dodatnu podršku posebno ugroženim sektorima, na koje je ova kriza najviše uticala, i da im pomognemo da obezbede neophodnu likvidnost - rekao je on.

Kako je dodao, zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu, turistički vodiči i rent-a-kar agencije, pored isplate tri polovine minimalca dobiće još jednu celu minimalnu zaradu.

On je podsetio da će svim gradskim hotelima biti isplaćena novčana pomoć od 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi, a autoprevoznici će dobiti 600 evra mesečno za svaki autobus.