23.11.2021.

23:04

Foto: Insajder/Marko Đoković

Politika

I GRIGORIJE U KAMPANJI PROTIV "RIO TINTA" A ne smeta mu rudnik litijuma u Nemačkoj!?

 

Vladika Grigorije je saopštio da podržava navodne ekološke pokrete koji se bore protiv 'Rio Tinta'.

"Podržavam, kao hrišćanin, vašu borbu, jer verujem da nam je Bog podario svet i sve njegove lepote kako smo ih sačuvali, a ne da bismo ih uništavali i bezočno eksploatisali", napisao je Grigorije na Instagramu, i pritom, namerno ili slučajno, prenebregao činjenicu da bi ova investicija Srbiji godišnje donela najmanje 1,5 milijardi dolara, kao i posao za više od 5.000 ljudi.

Za koga radi?

Interesantno je, takođe, da isti vladika Grigorije ni jednom jedinom rečju nije reagovao kada je nemački medijski servis 'Dojče vele' nedavno objavio tekst pod naslovom: 'Litijum iz Nemačke: ekološki besprekoran i jeftin', a u kojem se doslovce navodi da Nemačka raspolaže najvećim rezervama litijuma u Evropi i da se sprema za 'kompletno ekološku eksploataciju"!?!
Komentarišući ove navode, verski analitičar Željko Injac kaže da vladika Grigorije brani nemačke interese.

Radi u interesu Nemaca

Ovo jeste odbrana nemačkih interesa koji se na 'Dojče vele' hvale kako je njihov litijum čistiji

Željko Injac, verski analitičar

- Ovo jeste odbrana nemačkih interesa, pošto se Nemci na 'Dojče vele' hvale kako je njihov litijum čistiji!?! Možemo sada očekivati poplavu izjava vladike Grigorija u vezi sa takozvanim prioritetima EU, a to su ljudska prava, ekologija, digitalizacija, ekonomska održivost... Kao predstavnik Crkve, Grigorije naravno ima pravo na svoje stavove, pa i političke, sve dok se oni ne kose sa doktrinom Crkve - ističe Injac.

Gorivo budućnosti

Na drugoj strani, Aleksandra Tomić, šefica Odbora za finansije i republički budžet, ocenjuje da je litijum gorivo budućnosti.

- Opozicija koja sada protestuje protiv 'Rio Tinta', dok je bila na vlasti, dovela je tu kompaniju da radi istraživanja. To nesumnjivo jeste strašno licemerje i najprljavija politika... Kako bilo, ali kada se završi istraživanje, građani će se na referendumu izjasniti da li žele investiciju budućnosti ili ne. Litijum je gorivo budućnosti za četvrtu industrijsku revoluciju i garancija ekonomskog razvoja Srbije i regiona u sledećih deset godina. Da li smo mi kao država spremni da učestvujemo u tom procesu, na kraju će odlučiti građani. Politikanstvo i licemerje dati u 'zelenom fundamentalizmu' neće pomoći onima koji misle da će dobiti koji procenat više na izborima. Građani najbolje znaju šta je u njihovom interesu - poručuje Tomićeva.