05.01.2022.

15:30

Foto: Printscreen

Politika

SAVO CIA MANOJLOVIĆ OPET PRETI: Skupština da zabrani iskopavanje litijuma, ili IZBORE NEĆETE ODRŽATI!

On je u intervjuu za jedan đilasovski portal najavio da će posle praznika i referenduma, koji je zakazan za 16. januara, organizacija "Kreni-promeni" započeti sa sakupljanjem potpisa za zabranu iskopavanja litijuma na teritoriji Srbije.

- Narodnu inicijativu o zabrani iskopavanja litijuma ćemo predati pre raspuštanja Skupštine. Ako se vlast ne izjasni o ovoj inicijativi pre izbora, bojim se da IZBORE NEĆETE MOĆI DA ODRŽITE - poručio je Manojlović na Tviteru.

Informer

Podsetimo, Savo Manojlović je, nakon što je država na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, usvojila zahteve demonstranata koji su nedeljama maltretirali građane blokadom međunarodnog autoputa, ali i drugih važnih saobraćajnica širom zemlje, izjavio da prekida proteste jer je njihov cilj ispunjen.

Manojlović je, međutim, sada pokazao svoje pravo lice. Cilj organizovanja nezakonitih blokada puteva nije bila briga za životnu sredinu, već onemogućavanje iskopavanja litijuma. 

- Sve vreme smo insistirali na izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, zato što sada možemo preko narodne inicijative, sakupljanjem 30.000 potpisa, Narodnoj skupštini da predložimo propis kojim ćemo onemogućiti dalje iskopavanje litijuma, a o kojem će Narodna skupština morati da se izjasni - rekao je danas Manojlović.

A zašto se Manojlović toliko buni protiv kompanije Rio Tinto i iskopavanja litijuma?

Biće da je zbog toga što ga stipendira konkurentska firma Rio Tinta, Konar adenaur fondacija. A ta fondacija je glavni finansijer BHP limitida, a BHP u ovom trenutku iskopava litijum u Nemačkoj.