20.07.2022.

20:33

Foto: Tanjug

Politika

SRBIJA CENI STAV EGIPTA! Dačić sa El Sisijem

Poslednja zvanična bilateralna poseta Beogradu bila je poseta tadašnjeg egipatskog predsednika Muhameda Hosni El Sajeda Mubaraka Jugoslaviji u julu 1987.g.

Dačić i el Sisi su se složili da dve zemlje imaju dugu tradiciju dobrih političkih odnosa i izrazili su potrebu za daljim unapređenjem sveobuhvatne saradnje u obrazovanju, turizmu, kulturi kao i zaštiti životne sredine, čemu će veliki doprinos dati i potpisivanje niza bilateralnih sporazuma tokom ove posete.

Dačić je preneo sagovorniku da je Parlament Srbije tradicionalno zainteresovan za saradnju sa kolegama iz Egipta, o čemu najbolje govori podatak da je poslanička Grupa prijateljstva sa Egiptom u prethodnom sazivu imala 50 članova. Podsetio je i da je kao predsednik Parlamenta imao veoma uspešnu posetu Egipatu u decembru prošle godine.

Zaključeno je da Egipat ostaje pri stavu zamrznutog priznanja tzv. Kosova, a Dačić je istakao da Srbija visoko ceni egipatski stav koji podrazumeva da Kairo ne glasa za članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.