20.04.2023.

06:45

Foto: Tanjug

Politika

PREDSEDNIK SRBIJE POSLAO JASNU PORUKU! Vučić: Nećemo dozvoliti članstvo 'Kosova' u UN!

Ovo je juče poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se sastao sa ministrom spoljnih poslova Švedske Tobijasom Bilstremom. Vučić je istakao da je sa Bilstremom pričao o situaciji na Kosovu i Metohiji.

- Ponovio sam da će Srbija ispuniti ono što smo rekli, ali da nećemo podržati članstvo 'Kosova' u UN i drugim međunarodnim agencijama i institucijama. O tome sam obavestio sve na kugli zemaljskoj. Prošlo je deset godina od usvajanja Briselskog sporazuma. Kada formirate Zajednicu srpskih opština (ZSO), dakle, tek kada to ispunite, mi ćemo uraditi ono što piše u sporazumima. Formiranje ZSO je obaveza koja postoji još iz 2013. godine. Mi u Srbiji nismo toliko glupi! Čekamo da ispunite ono što su vaše obaveze, a onda ćemo prionuti na posao i pokazati koliko smo pouzdan partner - naglasio je Vučić.

Očekujem čak milijardu evra trgovinske razmene

Predsednik Vučić ukazao je i na to da je u poslednjih deset godina trgovinska razmena sa Švedskom učetvorostručena.

- Švedska je jako važan partner. Mi smo prethodnih deset godina učetvorostručili našu trgovinsku razmenu, a 2022. godina je bila rekordna sa 629 miliona evra. U prva dva meseca ove godine imamo dodatno povećanje trgovinske razmene od 17,8 odsto, posebno našeg izvoza u Švedsku. Verujem da ćemo ove godine preći cifru od 800 miliona, a uskoro i milijardu evra trgovinske razmene. Zahvalni smo švedskim investitorima koji zapošljavaju srpske radnike - naglasio je Vučić.

Predsednik države je, komentarišući zahtev Tobijasa Bilstrema da Srbija uvede sankcije Rusiji, ponovio da se to neće desiti jer smo vojno neutralni.

- Bilstrem je posebno insistirao na tome da Srbija uvede sankcije Ruskoj Federaciji. Ja sam, razumevajući poziciju Švedske, rekao da i nas mora neko da razume. Mi čeznemo da ostanemo vojno neutralni. Baš taj blok je 1999. godine napao našu zemlju. Što se tiče evropskog puta Srbije, mi smo uvek bili zahvalni Švedskoj na toj podršci... - istakao je Vučić.

Tobijas Bilstrem, na drugoj strani, zahvalio se Vučiću na srdačnom prijemu i poručio da se nada da će Srbija ostati na putu ka Evropskoj uniji.

- Sa predsednikom Vučićem sam razgovarao o odnosima u regionu, reformama, situaciji u Ukrajini... Oko 130 ljudi sa srpskim korenima živi u Švedskoj, a švedske kompanije posluju u Srbiji. Verujem da će učesnici na političkoj sceni Srbije ostati na putu ka EU. Hvala još jednom što ste me tako srdačno primili - kazao je Bilstrem.

SAZNAJEMO! Najžešći pritisci dosad da uvedemo sankcije Rusiji

Zapadni moćnici od predsednika Srbije Aleksandra Vučića sve ozbiljnije traže da uvede sankcije Rusiji, saznaje Informer!

- Srbija trpi stravične pritiske. Mesecima traje brutalno iživljavanje Zapada, pre svega preko zemalja Evropske unije. Glavni cilj je da naša zemlja uvede sankcije Rusije. Ono što je švedski ministar rekao na sastanku sa Vučićem samo je mali deo pritisaka koje predsednik trpi... Neću preterati ako kažem da je na scenu stupila ogoljena sila, sila koja Boga ne moli... - prenosi naš diplomatski izvor.