29.05.2023.

17:14

Foto: Informer

Politika

Sukob Kurtijevih terorista i Srba, pokušali da uvuku KFOR, Vučić se obratio i pozvao međunarodnu zajednicu da urazumi Prištinu

Više stotina Srba okupljeno je ispred opštinskih zgrada na severu Kosova i traže povlačenje kosovske policije i novoizabranih gradonačelnika Albanaca, Srbi na lokalnim izborima nisu učestvovali i odbijaju da prihvate albanske predstavnike na vlasti u opštinama gde Srbi čine više od 95 odsto stanovništva.

20.00 Predsednik Srbije obraća se građanima iz Predsedništva

Predsednik govori o situaciji na KiM. Više o tome pročitrajte OVDE.

18.50 Vučić se obraća javnosti 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se u 20 časova građanima povodom najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

- Na trenutnu situaciju sam upozoravao danima, ali, na žalost, nije imao ko da čuje. Poslednji put ponavljam i molim međunarodnu zajednicu da urazumi Prištinu - napisao je predsednik na Instagramu.

18.30 Srbinu se bore za život

Doktor Zlatan Elek, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici izjavio je da se ovoj zdravstvenoj ustanovi javilo više od 50 građana sa povredama od šok bombi, gumenih metaka i bojeve municije, nakon što su okupljene Srbe u Zvečanu napali pripadnici tzv. kosovske policije.

Jedan muškarac je trenuno u operacionoj sali i lekari mu se bore za život. On, prema našim informacijama, ima prostrelnu ranu u predelu karlice.

16.55 Policija puca iz vatrenog oružja

Pripadnici tzv. kosovske policije pucaju iz vatrenog oružja.

16.45 U Zvečanu bačeno oko 30-ak šok bombi

Narod se ne razilazi. Predstavnike Srpske liste koji su bili sa građanima pripadnici Kfora vukli su kako bi ih uvukli u svoj "prsten". Sanitetska vozila u centru pružaju prvu pomoć ljudima koji su povređeni od suzavaca. Situacija je izuzetno napeta.

15.40 Sutra ponovo okupljanje građana u Zubinom Potoku

Meštani Zubinog Potoka koji su se rano jutros okupili ispred zgrade opštine kako bi sprečili nelegalno izabranog gradonačelnika da zauzme opštinu, počeli su da se razilaze. Oni su i za sutra najavili okupljanje, uz poruku da će biti ispred zgrade opštine svakog dana dok pripadnici kosovske policije ne napuste ovaj objekat.

Informer

14.12 Milović: Čekamo odgovor na zahtev da se ROSU povuče 

Dragiša Milović rekao je da su on i potpredsednik Srpske liste Igor Simić imali korektan razgovor sa komandatnom Kfora za region sever i da sada čekaju odgovor na zahtev da se ROSU povuče iz zgrada opština na severu.

14.29 U Zvečan je stigao i komandant regionalnih snaga Kfora 

U Zvečan je stigao i potpukovnik Šits, komandant Kfora za region Istok. On trenutno razgovara sa bivšim gradonačelnik Dragišom Milovićem i potpredsednikom Srpske liste Igorom Simićem.

14.10 Srbi u Zvečanu pevaju specijalcima "Izađi mala"

Okupljeni Srbi u Zvečanu otpevali su pesmu "Izađi mala" koja je bila namenjena specijalcima kosovske policije koji se trenutno nalaze unutar zgrade opštine.