12.07.2023.

09:45

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Politika

Zločini Orićevih hordi u Podrinju! Dodik: Ubili su više od 3.000 Srba, Srebrenica i Bratunac jedne od najvećih srpskih kosturnica!


- Svima nam je jasno da sa ovakvim pravosuđem pravde za srpske žrtve nema i da nam ostaje da iz godine u godinu brojimo Petrovdane u znak sećanja na 12. jul 1992. kada su pripadnici zločinačkih hordi pod komandom Nasera Orića upale u srebrenička sela Sase i Zalazje i bratunačka Biljača i Zagoni i zverski mučili, kasapili, klali i palili srpsku nejač, žene i muškarce na kućnom pragu - rekao je Dodik.

Orićevi eskadroni smrti sprovodili etničko čišćenje Srba

I danas, 31 godinu kasnije, još su sveže rane i žive slike zločinca Orića na belom konju, sa zelenom zastavom u rukama, redenicama preko prsa kako urla i viče: „Hvataj živu srpsku gamad, ni mačku ne ostavljaj“.

- Još su žive i stravične scene iz Zalazja kada su muslimanski zlikovci vadili oči Srbima, dok su odjekivali krici i jauci srpskih ranjenika koje su Orićevi zlikovci onako nemoćne zarobili, a potom ih bacali na gomilu guma i zapalili. Dok su živi goreli, oni su pevali i uzvikivali Alahu egber - podsetio je Dodik.

On je dodao da su sistemsko i plansko etničko čišćenje Srba na ovom području, koje su započeli fašisti i domaći izdajnici u Drugom svetskom ratu, nastavile muslimanske snage i Orićevi eskadroni smrti ubijajući, pljačkajući i paleći sve srpsko na šta su naišli u svom divljačkom pohodu.

- Ubili su više od 3.000 Srba i etnički očistili oko stotinu srpskih sela u Podrinju, a u samoj Srebrenici napravili koncentracione logore, mučilišta za Srbe. Monstrumi su najveće zločine činili na velike verske praznike - Đurđevdan, Vidovdan, Petrovdan, Nikoljdan, Božić... To govori i više nego dovoljno o njihovoj monstruoznosti i nečoveštvu koje svet ni dan danas neće i ne želi ni da vidi ni da čuje - istakao je Dodik.

Povodom obeležavanja 31 godine od stradanja srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačikim Biljača i Zagoni, Dodik je rekao za Srnu da činjenica da za Srbe nema pravde u BiH treba da nam da dodatnu snagu da zbog istine i budućnosti, zbog nas samih i dece naše dece, stalno govorimo o srpskim žrtvama, ranama i mukama.

- Zbog bezbroj humki i zemlje natopljene srpskom krvlju u toku prošlog veka, veka našeg stradanja, ne smemo da ćutimo, da nam se zločini i masovni pogromi ne bi ponovili ili da ih ne bi bilo još više. Osim nas niko drugi neće ni spomenuti srpske žrtve, a kamoli žaliti i saosećati u bolu srpskih majki i očeva, dece, braće i sestara - rekao je Dodik.

On je dodao da „na obeležavanjima ovih tužnih i tragičnih godišnjica posebno dolazi do izražaja licemerstvo pojedinih predstavnika međunarodne zajednice koji i među stradalnicima prave razliku, u potpunosti ignorišući srpske žrtve u odnosu na muslimanske“.

- Jedne su im žrtve bitne, naravno muslimanske, druge, naravno srpske, nisu. Suza srpske majke njih ne boli. Za njih to nije majčinska suza. Neka im služi na čast, obraz i dušu, ako ih uopšte i imaju - poručio je predsednik Srpske.

On je naveo da je srpski narod pre dva dana, u tzv. „maršu mira“ imao priliku da vidi i čuje kakve poruke šalju ti isti muslimani, navodne žrtve proteklog građanskog rata u BiH, čiji učesnici bahato, u vojnim uniformama mašu ratnim zastavama tzv. Armije BiH i uz ratne pokliče prolaze pred očima porodica ubijenih srpskih civila.

Informer

Naše žrtve nam ne bi oprostile da izgubimo Srpsku

Što je još strašnije, istakao je Dodik, u koloni su prošla i deca sa puškama, čime nam otvoreno daju do znanja čemu uče svoje mlađe naraštaje - da za njih rat nije završen i da treba ubijati Srbe do njihovog potpunog nestanka.

- Stoga, radi prošlosti, sadašnjosti i pogotovo budućnosti srpski narod u Republici Srpskoj mora biti jedinstven, jer samo jedinstveni i složni možemo odbraniti Republiku Srpsku i svoj narod od nasrtaja onih koji žele da nas pokore, da nam oduzmu sva prava, da živimo po njihovim pravila, a da Republika Srpska sutra bude samo mrtvo slovo na papiru - rekao je Dodik.

On je istakao da „nijedna naša žrtva ne bi nam oprostila da tako olako izgubimo u miru stvorenu u ratu odbranjenu Republiku Srpsku“.

- Samo zajedno možemo da se odupremo raznim belosvetskim tiranima i samozvanim visokim predstavnicima koji misle da silom, pretnjama i ucenama mogu da nas unište. Ne mogu! Mnogi su udarali na srpski narod sa željom da nas pokore, ali nisu uspeli i nikada neće uspeti da slome našu ljubav prema Republici Srpskoj, srpski ponos i odlučnost za opstankom na svojim vekovnim ognjištima - poručio je predsednik Republike Srpske, prenosi RTRS.