19.03.2024.

11:05

Foto: informer.rs

Politika

Milićević: Mlade da podstaknemo da se jednog dana vrate u otadžbinu

Ministar Milićević podsetio je da se protekle godine iz dijaspore u Srbiju vratilo 21 hiljada naših sunarodnika što je dovoljan pokazatelj da je Srbija danas jaka i stabilna. On je istakao je je želja državnog rukovodstva da se što više naših ljudi trajno vrati u maticu.

Upravo u tom cilju osmišljen je i projekat letnjih kampova po unutrašnjosti Srbije koji je usmeren ka trećoj i četvrtoj generaciji naših iseljenika.

- Cilj nam je da mladi koji žive van Srbije ne upoznaju samo Beograd, već i unutrašnjost i kad upoznaju njene prirodne lepote i kulturno-istorijsku baštinu verujemo da ćemo ih podstaći da razmišljaju o Srbiji i da požele da jednog dana žive u svojoj otadžbini - kazao je Milićević.

On je naveo da su letnji kampovi osmišljeni prošle godine, kada je održano 22 kampa u kojima je boravilo 5.000 mladih. Plan je da ove godine Srbiju kroz ove kampove poseti najmanje 10.000 mališana iz celog sveta.

Ministar je najavio i organizovanje inesticionih konferencija u dijaspori usmerenih ka lokalnim samoupravama.

- Naša dijaspora raspolaže finansijskim i ljudskim kapitalom i postoji velika želja da svoje poslove prošire poslove u Srbiji. Mi ćemo organizovati investicione konferencije tako što ćemo okupiti uspešne privrednike, a naše opštine će predstaviti svoje potencijale kako bi ih zaintrigirali da ulažu u Srbiju – kazao je ministar Milićević.

Predsednica Opštine Aleksandrovac Jelena Paunović zahvalila je ministru i istakla da će saradnja sa dijasporom značiti mnogo za razvoj te opštine, kao i da su u Župi spremni da budu dobri domaćini deci koja će doći u letnje kampove. Ona je istakla i velike potencijale župskog kraja u oblasti vinskog, verskog i rekreativnog turizma. Sastanku su prisustvovali i predsednik Skupštine opštine Milan Minić, zamenik predsednika opštine Nemanja Pribaković i pomoćnik zadužen za ekonomski razvoj Negovan Ivanović, kao i savetnik u kabinetu ministra Đorđe Čolović.