Autor: Informer.rs

26.03.2024.

19:13

Foto: Zoran Sinko

Politika

Ministar Mali podelio impresije: MMF je pohvalio uspehe Srbije i otpornost privrede!

Mali je razgovore sa delegacijom MMF-a koju je predvodio šef Misije Donal Mekgetigen, ocenio napornim, ali uspešnim.

On je zahvalio delegaciji MMF-a na konstruktivnom dijalogu o ekonomskim performansama Srbije i o sprovođenju velikog investicionog ciklusa koji je najavila Vlada Srbije, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali je naveo i da su članovi Misije MMF-a, koja je završila je treću reviziju aktuelnog stendbaj aranžmana sa Srbijom ima sa tom međunarodnom finansijskom institucijom razumeli koliko je važno za Srbiju i njene građane sprovođenje programa "Skok u budućnost - Srbija 2027".

- Ekspo 2027 predstavlja simbol promena i jednak je napretku Beograda i Srbije i od toga će građani osetiti boljitak, pa je zato Ekspo šansa koju ne smemo da propustimo i zamajac za mnoge druge projekte koji će nam obezbediti dalji rast, uz veće stope rasta od projektovanih, a to je trenutno najvažnije - istakao je minstar finanasija.

Informer

 

Dodao je da će u srednjoročnom periodu rast dodatno biti ubrzan, a uprkos velikim ulaganjima u kapitalne projekte, obezbeđen je i dalji pad javnog duga.

- Ovaj program podrazumeva i kontinuirano povećanje plata i penzija, kao i minimalne zarade - napomenuo je Mali.

Prema njegovima rečima, one su sada na rekordnom nivou, a cilj Vlade je da prosečna plata 2027. godine bude 1.400 evra, a penzija i minimalna zarada 650 evra.

- Sve bliži smo i dobijanju investicionog rejtinga, a po rečima svih investitora, Srbija je po svim indikatorima već na tom nivou - istakao je Mali.