28.03.2024.

15:19

Foto: Fotoilustracija/Tanjug

Politika

Zapad će pokazati slabost ukoliko ponovo odbaci raspravu u Savetu bezbednosti UN! Jovanović: Znaju da nemaju nikakve argumente!

- Mogu da pokušaju da puste neku vrstu rasprave, ali u ograničenom vremenu i na zatvorenoj sednici. Pa da onda predsedavajući može da donese zaključak na kraju koji može da bude i prazna rečenična konstrukcija bez neke suštine - rekao je Jovanović za Tanjug na pitanje da li očekuje da se večeras održi sednica SB UN koju je Rusija zatražila povodom 25. godišnjice početka agresija NATO-a na SR Jugoslaviju.

Jovanović smatra da će u slučaju da sednica bude zatvorena, Rusija moći pomoću procedure koja postoji da raspravu prenese pred Generalnu skupštinu.

- Ni to nije izvesno, jer bi se u tom slučaju borba za glasanje svih članova rasplamsala, i ishod bi bio neizvestan - ocenio je Jovanović.

On je podsetio da su se zemlje takozvanog Juga jasno distancirale od uvođenja sankcija Rusiji, te smatra da Sjedinjenim Američkim Državama ne bi bilo lako da i u ovom slučaju skupe većinu u broju glasova.

- Oni znaju da nemaju nikakve agrumente i pokazuju da je akcija NATO protiv SR Jugoslavije imala i osvajački karakter. Plod tog osvajanja su pretvorili u nezavisnu državu i sad pokušavaju da je učlane u razne međunarodne organizacije - rekao je Jovanović.

On dodaje da, u slučaju odbijanja rasprave, Rusija može ponoviti proceduru nekoliko puta kako bi pokazala da Zapad nema hrabrosti da raspravlja o svojoj akciji protiv SR Jugoslavije.

- Na taj način bi Rusija mogla da opovrgne tvrdnju da je akcija Rusije prema Ukrajini prvo kršenje međunarodnog prava. A to nije tačno, jer je prvo bilo još izazovnije i nije bilo nikakvog razloga za bombardovanje Srbije od strane NATO - zaključio je Jovanović.