22.10.2024.

08:33

Foto: reuters/tanjug

Politika

Lideri Srbije, Slovačke i Mađarske na trilateralnom samitu! Spušta se rampa za ilegalne migrante!

Ovo će biti potvrđeno danas u Slovačkoj, gde će se održati trilateralni samit lidera te zemlje Roberta Fica, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana. Samit je organizovan u slovačkom gradu Komarnu, i to ne slučajno.

Reč je o najvećem gradu u Slovačkoj sa mađarskom većinom, koji je poznat i kao značajno središte Srba u toj zemlji. U ovom gradu nalazi se i velika srpska pravoslavna crkva.

Odlični rezultati

Kako saznajemo, na trilateralnom samitu centralna tema biće ilegalne migracije.

- Očekuje se da trojica lidera upravo o ovome razgovaraju i da se postigne dogovor o zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migranata. Srbija, iako nije članica EU, u više navrata je pokazala odlične rezultate u ovoj oblasti, što su verifikovale i brojne evropske institucije. To je, uostalom, i jedan od glavnih razloga zbog kojih je organizovan ovaj samit - prenosi naš izvor, blizak evropskim diplomatskim krugovima.

IBRO IBRAHIMOVIĆ
PREDSEDNIŠTVO SPS

Mi smo suverena i nezavisna zemlja. Srbija ima više strateških partnerstava, i na zapadu i na istoku, ali i u okviru EU.

Prema njegovim rečima, osim o ilegalnim migracijama, Fico, Vučić i Orban verovatno neće propustiti priliku da razgovaraju i o svim drugim vidovima saradnje.

- Saradnja tri zemlje inače dobro funkcioniše, ali uvek ima prostora za unapređivanje... - ističe naš izvor.

Komentarišući predstojeći samit, politički analitičar Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost kaže da ovakav trilateralni sastanak dovoljno govori o značaju Srbije.

- Zahvaljujući briljantnoj diplomatiji, autoritetu i drugim političkim veštinama predsednika Vučića u evropskim i međunarodnim krugovima, nastavlja se snažno pozicioniranje naše države kao 'trećeg pršljena u centralnoevropskoj kičmi', koju čine suverenističke evropske države Srbija, Mađarska i Slovačka. Vučić je i u nemogućim uslovima presudno uticao na formiranje 'Otvorenog Balkana', kao levog krila velike suverenističke zone Evrope od Baltika do Jadrana. Nažalost, u poslednjih nekoliko godina Višegradska grupa, kao desno krilo te zone, malo je posustala u svojim funkcijama, pre svih, zbog uticaja velikih sila. Ali predsednik Vučić i premijeri Orban i Fico novim zamahom centralnoevropske politike nude drugačiju viziju sveta. Ta 'kičma' trebalo bi da predstavlja sponu između zavađenog Istoka i Zapada. Sa druge strane, zona je u potpunosti uklopljena u poredak evropskih integracija i baš teme samita pokazuju koliko tri državnika razumeju izazove za EU i imaju jasne predloge kako bi te izazove trebalo prevazići - naglašava Karanović.

Strateški važno

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu ocenjuje da je tema predstojećeg samita i te kako važna.

- Za Srbiju je od strateške važnosti kontrola migracija i aktivno suprotstavljanje bezbednosnim izazovima migrantske krize, koja će ponovo nastupiti u narednim mesecima. Predsednik Vučić razvija strateške odnose sa centralnoevropskim državama, koje razumeju Srbiju i njene strateške i nacionalne interese. Ovo je početak pristupanja Srbije veoma važnim centralnoevropskim okvirima u oblasti bezbednosti i odbrane - ističe Obradović.

Vučić sa kraljem Esvatinija obišao VTI: Biće dobra vojno-tehnološka saradnja!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je Vojno-tehnički institut sa kraljem Msvatijem III od Kraljevine Esvatini.

- Sa ponosom sam upoznao njegovo veličanstvo sa najnovijim dostignućima srpske vojne industrije, kao i sa nekim od istraživačkih projekata koji se trenutno realizuju u VTI. Razgovarali smo o daljim koracima na konkretizaciji saradnje, sa fokusom na inovacije i projekte koji bi mogli da doprinesu jačanju kapaciteta oružanih snaga obe zemlje, čime bi se naši odnosi i uzajamno poverenje dodatno učvrstili. Zahvalan sam uvaženom gostu na interesovanju koje je pokazao, uveren da ćemo ostvariti dobru vojno-tehnološku saradnju na obostranu korist - poručio je Vučić.