27.02.2015.

14:09

Foto:

Sport

UEFA IZBACUJE ZVEZDU iz Superlige Srbije!

 

 

Šampion Srbije Crvena zvezda biće izbačena iz Superlige ukoliko do 31. maja ne isplati dug u iznosu od 11,2 miliona evra, saznaje Informer! Ovog puta klub iz Ljutice Bogdana ne može da računa na pomoć Fudbalskog saveza Srbije jer se o svemu pita UEFA. Zato bi lako moglo da se desi da bivši šampion Evrope od naredne godine prvi put u istoriji nastupa u nižem rangu takmičenja.

Zvezda je već dve godine pod monitoringom UEFA jer je u pomenutom periodu uz pomoć FSS lažno predstavljala svoja realna zaduženja.

Praćeni dve godine

Zbog toga je Evropska fudbalska unija najavila rigorozne sankcije protiv srpske kuće fudbala ako se ista prevara ponovi.

Tončev: Nisam iznenađen

Najuže rukovodstvo Crvene zvezde nije želelo da komentariše činjenicu da se klub sa "Marakane" suočava sa izbacivanjem iz Superlige. Predsednik Svetozar Mijailović i potpredsednik Slaviša Kokeza nisu odgovarali na pozive novinara Informera. Slušalicu je podigao jedino potpredsednik Ivica Tončev, koji nije želeo da komentariše tmurnu budućnost kluba.
- Nemam komentar, ali više ništa u životu ne može da me iznenadi - rekao je Tončev.
Generalni direktor Zvezdan Terzić najavio je da neće odgovarati na pitanja novinara, već da će s vremena na vreme organizovati konferencije za medije. Možda je vreme da javnost sazna da li će i na koji način Zvezda pokušati da opstane u elitnom rangu.

- Zvezda je dve godine pod monitoringom UEFA. Prošle godine je zbog neisplaćenih dugova izbačena iz Evrope, a FSS je jedva izbegao da bude kažnjen zbog toga što je izdao licencu Crvenoj zvezdi. Savezu je iz UEFA jasno stavljeno do znanja da će se suočiti sa rigoroznim kaznama ukoliko Zvezdi izda licence za takmičenje u Superligi i Evropi za narednu sezonu, a crveno-beli u međuvremenu ne izmire sva dugovanja. Eventualna sankcija mogla bi da bude izbacivanje svih srpskih klubova i reprezentativnih selekcija iz evropskih takmičenja na nekoliko godina - tvrdi naš dobro obavešteni izvor sa Terazija 35.

Sistem licenciranja za Superligu i UEFA takmičenja ne razlikuje se mnogo. Evropska kuća fudbala od klubova zahteva da izmire sve obaveze prema igračima, zaposlenima, bivšim fudbalerima i trenerima, zatim dug prema odlukama sudova FIFA i UEFA, ali i prema državi kroz poreze, obaveze prema dobavljačima... U ovom trenutku Zvezdi je za UEFA licencu potrebno 11,8 miliona evra, a prva kontrola najavljena je za 31. mart.

Državi 3,9 miliona

Kada je reč o licenci FSS, crveno-beli su dužni da izmire sve pomenute obaveze, osim duga prema državi. Poreska uprava je baš juče objavila spisak najvećih dužnika prema kojem je klub sa "Marakane" na dan 31. decembra 2014. godine dužan 468.502.510 miliona dinara, odnosno oko 3.890.000 evra.

Međutim, samo šesti deo od te cifre ulazi u zaduženja koja Zvezda mora da isplati kako bi zadovoljila kriterijume UEFA.

- Poreski dug koji Crvena zvezda mora da plati kako bi ispunila kriterijume UEFA iznosi svega pet odsto od ukupnog zaduženja, koje iznosi 11,8 miliona evra - tvrdi izvor Informera sa "Marakane".

Prema tome, Zvezdin poreski dug koji dospeva na naplatu pred kontrolu UEFA iznosi oko 600.000 evra. To bukvalno znači da je posrnulom gigantu iz Ljutice Bogdana neophodno 11.200.000 evra za opstanak u elitnom rangu srpskog fudbala.

Rok za licencu FSS je 31. maj.

Tagovi: