15.04.2016.

09:14

Foto:

Sport

DAVID BABUNSKI ZA INFORMER: Ponosan sam što sam unuk ČETNIČKOG VOJVODE!

 

Mladi vezista koji je zimus stigao na "Marakanu" iz Barselone ističe da se njegov slavni predak borio protiv Bugara i Turaka za pravdu i slobodu i da je zbog toga ponosan na njega.

Jeste li pre dolaska u Zvezdu znali da je vaš čukundeda bio poznati srpski junak i četnički vojvoda?

- Otkrio sam to pred dolazak u Beograd. To mi je bilo baš interesantno, pa sam malo istraživao. Nažalost, još ne znam sve o njemu, trebalo bi još toga da naučim, pogotovo jer me zanima istorija. Imam drugara u Srbiji, pa sam njega ispitivao. Rekao mi je da je moj čukundeda bio veliki junak, da se borio sa Bugarima i Turcima početkom 20. veka.

Da li vam je drago što potičete iz takve porodice? 

Pobedićemo Partizan

Starsportphoto

Šta očekujete od sutrašnjeg večitog derbija?
- Spremamo se isto kao i za sve druge protivnike i želimo da pobedimo. Prošli derbi je bio prvi kojem sam prisustvovao i atmosfera je bila neverovatna. Baš sam bio iznenađen. Znao sam da će biti dobro, ali ono je bilo prekrasno. Nisam znao mnogo o fudbalu u Srbiji, ali pričali su mi, posebno o derbiju. Čuo sam da je tu ogroman naboj emocija.

- Naravno, ponosan sam na njega. Ako je on bio čovek koji se borio za pravdu i slobodu, onda smo karakterno dosta slični.

Jeste li se navikli na život u Beogradu?

- Oduševljen sam Beogradom, stvarno je lep grad. Svakim danom otkrivam nova mesta, Kalemegdan, Košutnjak, centar grada. Sve mi se sviđa. Jedino nema more. Navikut sam bio na more, jer sam 15 godina živeo u Barseloni, ali dobro. Barselona mi uopšte ne nedostaje. Pokušavam da se skoncentrišem na život ovde, na sadašnjost, tako da mi ne fali ništa.

Interesantna je vaša sklonost ka filozofiji. Otkud to?

- Nažalost, ne čitam mnogo, ali razmišljam i svakodnevno sebi postavljam životna pitanja. To sam radio još kad sam bio veoma mali. Filozofija je oduvek bila moja druga ljubav. Otkrivao sam sve sam vremenom, dobijajući životne vizije i ideje.

Znači, da niste fudbaler, bili biste filozof?

- Ne znam šta bih bio da nisam fudbaler, ali bila bi to profesija kojom bih pomagao ljudima da žive bolje, imaju bolji svet i bolji život.

Koliko jezika govorite?

- Mislim na španskom, to mi je primarni jezik. Govorim i engleski, srpski, makedonski i katalonski. Katalonski i španski se razlikuju recimo koliko i srpski i makedonski. Bolje govorim španski od katalonskog.

Kakav je odnos Španaca i Katalonaca?

- Osećaju se jake tenzije. Katalonci nisu mnogo različiti od Španaca, ali imaju sopstveni jezik, politički potpuno drugačije razmišljaju i to je uzrok svih neslaganja. Uostalom kao i svuda gde su razlike u političkim stavovima izražene.

Vojvoda Babunski, vitez Karađorđeve zvezde

Vojvoda Jovan Babunski rođen je 25. decembra 1878. godine kao Jovan Stojković u selu Martolce u centralnoj Makedoniji. U gimnaziji u Velesu bugarski učitelj ga je upisao kao Ivana Stojkova, što se njegovom ocu nije dopalo, pa ga je poslao u školu u Valjevo. 

Informer

U žestokim borbama očistio je desnu obalu Vardara od bugarskih četa i VMRO. Babunskog su 1908. uhapsili Turci, ali je on uspeo da pobegne u Srbiju. Učestvovao je u oba balkanska rata i bio ranjen u borbama na Strevici. Istakao se i u Prvom svetskom ratu i učestvovao u proboju Solunskog fronta. Odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde, a umro je u Velesu 1920. godine.

Između dva svetska rata podignut mu je spomenik, koji su 1941. godine porušili bugarski okupatori. O heroju Jovanu Babunskom ispevana je i pesma koja je kasnije prepevana u "Sprem'te se, sprem'te, četnici".

Tagovi: