30.04.2018.

10:21

Foto:

Sport

ZVEZDU ČEKA PAKAO DO LIGE ŠAMPIONA! Crveno-beli sigurno nosioci samo u prvom kolu!

Evropska fudbalska unija (UEFA) je od naredne sezone promenila sistem kvalifikacija za međunarodne kupove, čime je dodatno otežala put srpskim (i ne samo srpskim) klubovima do Lige šampiona i Lige Evrope.

Crvena zvezda će ovog leta umesto dosadašnja tri, igrati četiri kola kvalifikacija za elitni evropski kup. Problem je u tome što će prvak Srbije biti siguran nosilac samo u prvom kolu!

To znači da će crveno-beli početi sezonu već 10. jula, a deo mogućih protivnika, onih koji se za sada znaju, su Sutjeska iz Nikšića, irski Kork, letonska Jurmala, islandski Valur, dok bi najveća "koska" mogao da bude prvak Mađarske, Ferencvaroš ili Videoton, kao i ako Olimpija bude prvak Slovenije.

Sve u svemu, to su sve protivnici protiv kojih je Crvena zvezda favorit.

Kod drugog kola je situacija još potpuno nepoznata i status prvaka Srbije u žrebu će zavisiti od ishoda šampionata u nekoliko zemalja.

Od 10 mesta među nosiocima u žrebu za 2. kolo, četiri su već zauzeta: Ludogorec (Bugarska), Seltik (Škotska), Astana (Kazahstan) i Karabag (Azerbejdžan). 

Po broju bodova ispred Zvezde su i BATE Borisov (Belorusija), Šerif (Moldavija) i Malme (Švedska). To znači da bi crveno-beli morali da se "uguraju" u tri preostala mesta.

Jedno će sigurno pripasti Salcburug, kojem su potrebna dva boda u preostala četiri kola da osvoji šampionsku krunu. Male su šanse da će i Dinamo ispustiti šest bodova više od Rijeke... 

Zvezdin status će zavisiti direktno od ishoda nekoliko prvenstava. Pre svega na Kipru, gde bi crveno-belima odgovaralo da titulu ne osvoji APOEL, iako je od nedelje veče lider na tabeli. Takođe, Steaua je pred osvajanjem krune u Rumuniji, što takođe ne ide u prilog srpskom klubu.

Ukoliko klub sa beogradske "Marakane" ne bude nosilac, svi pomenuti klubovi su mu mogući protivnici u 2. kolu: Ludogorec, Seltik, Astana, Karabag, Salcburg, Dinamo Zagreb, APOEL... 

U svakom slučaju, Zvezda sigurno neće biti nosilac u 3. kolu kvalifikacija, ako do njega dođe, a tu se na listu mogućih rivala ubacuje i PSV Ajndhoven.

Kvalifikaijama se u 4. kolu pridodaje i Jang Bojs.

Tagovi: