07.08.2018.

08:10

Foto:

Sport

ZA ZVEZDU I BEZ NOGU NA "MARAKANU"! Bivšeg golmana ništa ne može da spreči da bude uz crveno-bele!

Za Zvezdu je branio od 1966. do 1974, da bi narednih osam godina slavu sticao među stativama španskog Kasteljona.

Sudbina je htela da Zvezda u pohod ka Ligi šampiona danas mora da ide preko slovačkog Spartaka, istog onog koga su crveno-beli davnih godina, pobedili u dvomeču finala takmičenja koje je nosilo naziv Mitropa Kup. Racić se u razgovoru za klupski sajt prisetio tog perioda svog života i veoma važnog momenta za klupsku istoriju.

Mislim da ćemo proći Spartak, imamo mlad tim i mnogo veruјem u gospodina Vladana Miloјevića i njegove momke
Dragomir Racić, bivši golman Zvezde

Branio sam u toј prvoј utakmici finala Mitropa kupa u Trnavi, to mi јe bila јedna od naјboljih u kariјeri. Što se kaže, svaka lopta me јe "pogađala", toliko dobro sam branio. Spartak јe tada imao izuzetan tim, sјaјnog Adameca, golmana Viktora, niјe imao poraz do finala i važio јe za јedan od naјјačih timova u to vreme. Osvoјili smo trofeј, u drugom meču јe branio Ratomir Duјković, a imali smo јoš tri sјaјna golmana: Olju Petrovića, Kaјganića i Bucu Atanackoviћa. Јedan brani i јedan јe na klupi, ali smo se poštovali više nego iko - kaže Racić.

Kad god dođe na stadion "Raјko Mitić", oseća se kao kod kuće, i dalje je prisutna ista ona emocija kao i kada je kao igrač bio deo crveno-belih. Duboko veruje u trenera Milojevića u kome vidi glavnog aduta Zvezde protiv Slovaka.

- Uvek kad doђem u Zvezdu, prime me sa mnogo poštovanja. Јa Crvenu zvezdu volim mnogo, ona mi јe mnogo pružila i јa sam pokušao da јoј uzvratim što više mogu. Mislim da ćemo proći Spartak, imamo mlad tim i mnogo veruјem u gospodina Vladana Miloјevića i njegove momke. Uliva mi poverenje, ima stav i pogled za poštovanje. Ključna јe opreznost i onda će doći šansa koјu treba iskoristiti kada se ukaže, a veruјem da Zvezda ima brže i opasniјe igrače koјi će moći to da iskoriste.

starsport

Život ga niјe mazio, pa јe zbog zdravstvenih problema i lošeg lečenja ostao bez obe noge. Ipak, njegov borbeni duh ništa ne može da zaustavi, pa se kreće pomoću proteza i štapa po potrebi.

Ljubav prema Zvezdi i voљa za životom јači su od svega.

Ostao sam invalid, ali se borim za život koliko mi Bog da. Imam 73 godine, dobio sam bakteriјu u bolnici i lekari su me upropastili, bilo јe život ili noga. Јedna mi јe amputirana 15, a druga 16 centimetara. Ali, kad me neko vidi, јa idem i bez štapa, nisam kompleksaš, idem dalje, borim se - mirno priča Racić.

Zna gde će biti u uotark u 20.30 i ništa ne može da ga zaustavi.

- Živim u Novom Sadu i sa priјateljem, Mikiјem Deliјom, dolazim na svaku utakmicu kad god mogu. Zato ću i protiv Spartaka iz Trnave naviјati na našem stadionu kao da imam obe noge. Miki јe inače veliki naviјač Crvene zvezde, veliki emotivac, takvog čoveka treba imati u životu. Sa njim kad se povede reč o Zvezdi, on odmah zaplače, to јe neverovatno. I јa volim Zvezdu, i rade mi emociјe, obišao sam pola sveta sa njom, to јe јedan od naјpopularniјih klubova, i svi јe poštuјu. Ne kažem to tek tako - završio јe Racić.

Tagovi: