31.08.2018.

07:00

Foto:

Sport

ZVEZDA ĆE NAPUNITI KASU, IGRAČIMA ĆE SKOČITI CENA! Crveno-beli doneli klubu minimum 20 miliona evra!

Crveno-beli su podvigom protiv Salcburga (2:2) u revanšu plej-ofa obezbedili najmanje šest utakmica u društvu najboljih evropskih timova, a taj uspeh poprilično će popraviti i finansijsku situaciju na "Marakani".

Samim ulaskom u elitno takmičenje srpski prvak je inkasirao 15,25 miliona evra. Svaka pobeda u grupi vredi 2,7 miliona, remi je 900.000 evra, tako da se i tu otvara mogućnost za još veću zaradu.

Srpski prvak dobiće premiju od 15,25 miliona evra plasmanom u Ligu šampiona, a imaće i prihod od prodaje ulaznica, TV prava i sponzora. Pobeda u grupi vredi 2,7 miliona, a remi 900.000 evra

Takođe, posle odluke UEFA da Zvezdi smanji kaznu na jednu utakmicu bez publike jasno je da će "Marakana" biti krcata na sva tri meča u Ligi šampiona. Profit od prodaje ulaznica i TV prava sigurno će biti značajan, a novčana injekcija očekuje se i od generalnog sponzora "Gasproma".

A sad pojačanja

Zbog svega navedenog rukovodstvo crveno-belih odlučilo je da poveća premije igračima. Do sada su imali zagarantovanih 48.000 evra, ali posle sjajnog rezultata u Austriji čelnici su tu sumu povećali na 80.000. Toliko će dobiti standardni prvotimci, dok će ostalima pripasti proporcionalno manje, u odnosu na zasluge i koliko su igrali u osam kvalifikacionih utakmica.

Šabanadžović: Najveći uspeh posle 1991.

Član legendarnog tima Crvene zvezde iz 1991. godine Refik Šabanadžović (53) oduševljen je zbog ulaska crveno-belih u elitno takmičenje.
- Neverovatno je koliko je ovaj tim Zvezde fizički i psihički spreman. Ne može svako da se vrati posle minusa od dva gola u gostima, i to za minut, protiv veoma jakog protivnika. Svaka čast igračima i treneru, ovo je najveći uspeh posle onog moje generacije. Liga šampiona će značiti u svakom smislu, od duela sa najboljim evropskim timovima, spektakla i punih tribina, do promocije igrača i novčane dobiti. Ovo sad treba pametno iskoristiti i ubirati plodove dobrog rada - kaže Šabanadžović.

Sportski direktor Mitar Mrkela presrećan je posle istorijskog uspeha i ističe i da će se klub sada fokusirati na pojačanja.

- Ova ekipa je u Austriji dokazala da ima znanje, mentalnu snagu i karakter pobednika. Verovao sam u momke, znao sam da mogu da naprave podvig - kaže Mrkela, pa dodaje:

- Pojačaćemo tim. Pored Ričmonda Boaćija, u pregovorima smo sa još jednim centarforom. S druge strane, moramo da obavimo i razgovore oko produžetka ugovora sa Vujadinom Savićem i Filipom Stojkovićem.

Nekadašnji defanzivac crveno-belih Zoran Njeguš naglašava da će igračima znatno porasti vrednost.

- Sve čestitke i pohvale na račun igrača, stručnog štaba i uprave. Ostvaren je ogroman uspeh, u takmičarskom i finansijskom smislu. Ne samo da će se napuniti kasa već će i igračima skočiti cena na tržištu. Sve to će mnogo značiti na planu stabilizacije kluba. Sad se treba spustiti na zemlju, smiriti euforiju i spremiti se za ono što sledi. Zvezda je pokazala da može da igra protiv svakog rivala - jasan je Njeguš.

Baza za budućnost

Bivši vezista Ivan Vukomanović smatra da će ovo biti veliki podstrek za budućnost.

- Kao i svi zvezdaši, presrećan sam zbog ulaska u Ligu šampiona. To je velika stvar za klub, ali i srpski fudbal u celini. Ovo će biti još veći motiv za naredne izazove, a pogotovo će značiti na finansijskom planu. Može da se reši veliki deo problema, da se vrate dugovi iz prošlosti i da se na krilima ovog uspeha izgradi dobra baza za budućnost - zaključuje Vukomanović.

Tagovi: