Autor: Informer.rs

29.08.2019.

19:38

Foto:

Sport

(VIDEO) NEKA SE NEBO OTVORI OPET! Napadač koji je bio nadomak Crvene zvezde, ekipa sa šampionskim genima i Hrvat na klupi - Bajern Minhen!

 

Nema sumnje da je prvi šešir izazvao najveću pažnju svih "zvezdaša". Očekivali su veliko fudbalsko ime koje će doći u Beograd u pakao "Marakane", a od svih timova koji su bili u opticaju žreb je crveno-belima doneo slavni Bajern iz Minhena.

(FOTO) UEFA U ČUDU! Ovo niko nije očekivao od Zvezde i Partizana!

Ekipa Nika Kovača, hrvatskog trenera ove jeseni će dva puta odmeriti snage sa šampionom Srbije. Istorija Crvena zvezde i Bajerna je prilično duga, iako nisu mnogo puta igrali jedni protiv drugih, te utakmice preričavaju se i dan danas.

Ne treba trošiti reči na šampionsku generaciju koja već godinama osvaja titule u Nemačkoj, a predvodi je Robert Levandovski, igrač koji je bio nadomak Crvene zvezde.

Informer

Čuvena generacija Zvezde koja je osvojila Kup evropskih šampiona i stala na krov Evrope odigrala je jednu od utakmica koju će "Marakana" pamtiti. Krcate tribine i "nebo koje se otvorilo" tog 24. aprila 1991. godine.

Posle neočekivanog uspeha protiv favorita u Minhenu, kada su golovi Pančeva i Savićevića doneli preokret i 1:2 u korist beogradskog kluba, Marakana je bila krcata ne bi li se prisustvovalo istoriji. Ali, niko od 80.000 gledalaca nije mogao ni da nasluti kakva sportska drama sledi.

Kada je Siniša Mihajlović svojim golom u 26. minutu iz slobodnog udarca matirao suparničkog golmana, delovalo je da će Auman, Švabl, Bender, Grahamer, Augentaler, Efenberg, Štrunc, Rojter, Volfart, Ton i Laudrup sigurno otići kući pognutih glava. Ali, što reče tada Zvezdin trener Ljupko Petrović, "Nemci su to".

Informer

Crveno-beli, čiji su startnu postavu činili Stojanović, Radinović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Jugović, Prosinečki, Pančev, Savićev i Binić, imali su svoje šansi, njihovi rivali svoje, a onda je gol Augentalera iz slobodnjaka, kada je lopta prošla kroz noge Zvezdinom golmanu, najavio dramu. Samo sedam minuta kasnije, u 68. Bender je krunisao dobru akciju Bavaraca sa 1:2 i poravnanje rezultata sa onim u Minhenu.

I, u završnici. Istorija. Poslednji trenuci, poslednji napad crveno-belih.

- Jugović... Jugović do Pančeva... Jugović... Prosinečki je tu! Prosinečki! Mihajlović u sredinu! Šta je sada ovo.... Dva-dva! Gol, gol, gol, gol! Nebo se otvorilo! Stadion je eksplodirao! (Sudija) Galer izbacuje rukovodstvo Crvene zvezde! Čitav Bajernov tim je na travi! Nokautirani su fudbaleri Bajerna - reči su komentatora Milojka Pantića te čuvene večeri.

Prvi okršaj crveno-beli su sa Bajernom imali u sezoni 1979/80, kada su Nemci prošli dalje posle 2:0 kod kuće i pobede Zvezde u Beogradu od 3:2. 

U revanš meču osmine finala Kupa UEFA, crveno-beli su slavili rezultatom 3:2, ali nisu prošli dalje zbog poraza u Nemačkoj (2:0).

Imala je Zvezda u 50. minutu prolaz dalje jer je Srebrenko Repčić treći put matirao Junghansa, ali je Diter Henes za četiri minuta srušio igru crveno-belih i rastužio čak 95.000 navijača, koliko je bilo na Marakani.

Već u 4. minutu Marakana je eksplodirala kada je Dušan Savić postigao prvi gol, a do poluvremena se u strelce upisao i kapiten Vladimir Petrović Pižon. Malo ko je verovao da Zvezda neće proći dalje nakon gola Repčića u 50. minutu, ali je potom usledio pad koncentracije i prvi gol Henesa.

Nedugo zatim Repčić je mogao i do drugog gola, ali je glavom šutirao pored stative. Kazna je stigla u 73. minutu čime su Nemci i definitivno obezbedili prolaz dalje.

Oni nešto mlađi sigurno se sećaju Kupa UEFA i jednog od najnesrećnijih poraza u Beogradu. Zvezda je vodila golom Ognjena Koromana, ali je Miroslav Klose brzo uzvratio. 

Međutim, veliku erupciju oduševljena doneo je Nenad Milijaš golom 15. minuta pre kraja za vođstvo, ali onda noćna mora. Dve greške odbrane i golmana Ivana Ranđelovića donele su preokret Nemcima. Ponovo Poljak u 86. pa onda Toni Kros koji pogađa direktno iz slobodnog udarca pri pokušaju da centrira.

Sigurno da će svi priželjkivati scenario iz 1991. samo sa pobedom umesto remija crveno-belih.

E pa, Zvezdo, neka se "nebo otvori opet"!

Tagovi: