Autor: Informer.rs

21.08.2020.

10:11

Foto:

Sport

ZVEZDA JE VEĆ JEDNOM IGRALA U TIRANI! Žuti dresovi, 1945. godina i zašto je Rajko Mitić došao u Albaniju u vojnoj uniformi...

 

Crveno-beli imaju bogatu klupsku istoriju, ali se nisu u mnogo navrata susretali sa ekipama iz Albanije. Međutim, baš u godini osnivanja crveno-beli su bili gosti u Tirani povodom Kongresa antifašističke omladine.

(VIDEO) LEGIJA STRANACA ČEKA ŠAMPIONA SRBIJE! Zvezdo, ovako je Tirana SRUŠILA Dinamo!

Crvena zvezda je svoju 8. utakmicu od osnivanja, odigrala 22. aprila 1945. godine u okviru trodnevnog kongresa antifašističke omladine, gde je zajedno sa Кulturno umetničkim društvom Ivo Lola Ribar gostovala u Tirani na osnovu odluke koju je izdao FISOS, jer je postojala odluka da sve internacionalne utakmice u Federalnoj Srbiji kako u zemlji tako i u inostranstvu donosi rukovodeće telo za sve fiskulturno-sportske discipline. Interesantno, a vezano za učešće igrača na frontu, Rajko Mitić je na tu utakmicu otputovaopravo sa fronta – u vojnoj uniformi.

Informer

Rajko Mitić

Utakmica je završena rezultatom 5:2 za Crvenu zvezdu, a nastupili smo u sledećem sastavu: Bijelić, Stanković, Filipović, Đajić, Jovanović, Ćirić, Jezerkić, Mitić, Tomašević. Golove su postigli Jezerkić, Mitić, Tomašević, Pečenčić, Stanković.

Zvezda je taj meč odigrala u žutim dresovima koja je nasledila od Fudbalskog kluba Slavije jer crveno-bela garnitura još uvek nije bila sašivena.

Golove su postigli Jezerkić, Mitić, Tomašević, Pečenić i Stanković, a na stadionu je bilo 25.000 gledalaca.

Nakon 75 godina, Zvezda ponovo stiže u Tiranu, ovoga puta u potpuno drugačijoj situaciji. Sigurno da crveno-beli neće imati sjajan doček, ali navijači veruju da će se, ako ništa drugo, bar vratiti kući sa istim rezultatom kao te 1945. godine.