Autor: Informer.rs

29.12.2021.

09:02

Foto:

Sport

CILJ JE SIGURNO MESTO U EVROLIGI, ALI NEKO RADI NA TOME DA NE BUDEMO DEO ELITE! Čović ZAGRMEO nakon što je dobio novi MANDAT u Zvezdi!

Mesecima je trajala saga o odlasku Nebojše Čovića iz Crvene zvezde, ali od toga nema ništa. Uprkos razimišljanjima da li treba da nastavi sa radom, Čović je rešio da ostane u klubu i nastavi posao započet 2011. godine. 

Čović je u periodu od deset godina posrnulog velikana vratio na košarkašku mapu Evrope, vratio stari sjaj klubu i doneo ogroman broj trofeja u Zvezdine vitrine. 

Posebno zanimljivo bilo je sinoć kada je Zvezda pokušala da angažuje pojačanje na poziciji centra. Ipak, vreme prelaznog roka u košarci je isteklo u 18 časova, a crveno-beli su zakasnili sa reakcijom i ostali bez sveže "krvi". 

- Zvezda je bila aktivna, ali nije stvar u tome da dovedete nekog igrača po svaku cenu. Pritom na tržištu nije baš sjajna situacija. Drugo, naš koncept od iduće sezone postepeno mora da ulazi u varijantu da ne trošimo više nego što zarađujemo, mada smo i do sada o tome vodili računa - rekao je Čović za "Večernje novosti". 

Od dolaska u Crvenu zvezdu, Čović je sa klubom rastao i, reklo bi se, dosegao maksimum. Iz tog razloga prvi čovek crveno-belih nije bio siguran da li želi dalje, ali je želja za iskorakom u Evropi bila jača od svega. 

- To je bio jedan od faktora koji me je opterećivao u donošenju odluke da li da nastavim. Da li se uopšte može postići više od ovog u okolnostima u kojima živimo i radimo? Osvojili smo sve osim evropskih takmičenja. Na kraju sam prelomio da pokušamo da napravimo iskorak u Evroligi, ja i funkcionišem po principu izazova - jasan je prvi čovek Zvezde, a potom i pojasnio šta podrazumeva "iskorak u Evropi". 

Informer

- Mislim na konstantno učešće u plej-ofu Evrolige. Mnogi nisu svesni šta znači format Evroliga sa 34 kola, u budućnosti možda i 38. Moguće su i dve grupe po deset timova, mada se još ne zna u kom pravcu će ići dalja reorganizacija. Za ozbiljniji rezultat u evroligi potreban je obilniji novac, bez obzira na to što sam zadovoljan onim što dobijamo. Potrebno je sistemski rešiti finansiranje najvećih klubova, koji su reprezenti našeg sporta u svetu. 

Ipak, posebno bitna činjenica je stalan ugovor i sigrno mesto u Evroligi. 

- Neprekidno radimo na tome, ali i drugi rade neprekidno da se to ne dogodi. Naše članstvo u Evroligi bilo bi priznanje za sve što smo uradili proteklih godina. Nažalost,., sada imamo te turbulencije u evroligi. Mislim da Zvezda to zaslužuje ponašanjem, igrama, rezultatima. Ima i najviše pobeda u Evroligi od klubova sa ovih prostora. Ne govorim to radi nadgovornjavanja sa bilo kim, niti više imam nameru da trošim energiju na komentare raznih anonimusa po pitanju sporta. Smišlju su sa razlogom da oduzimaju energiju - podvukao je Čović.