Autor: Informer.rs

14.03.2022.

14:10

Foto: printscreen

Sport

ON JE NA "MARAKANI" PRAVIO ČUDA! Legenda Crvene zvezde za Informer NAJAVILA HEROJA: Mi smo preživeli "-4"! Moramo da se borimo do kraja!

Crveno-belima za prolaz u četvrtfinale Lige Evrope biće potrebna pobeda od četiri gola razlike. Biće to đavolski težak posao, a to potvrđuje i činjenica da je Zvezda samo jednom u istoriji uspela da prođe dalje posle zaostatka od tri gola u prvom meču.

To se dogodilo u  sezoni 1978/1979. kada su crveno-beli stigli do finala Kupa UEFA. Tadašnja ekipa Branka Stankovića bila je na pragu eliminacije na startu takmičenja, pošto je od Dinama iz Berlina u prvoj utakmici poražena u gostima sa 2:5. Ali, čudo se dogodilo na "Marakani" u revanšu. Klub iz tadašnje Istočne Nemačke čak je poveo i u revašu golom Hans Jirgena Ridigera u 12. minutu, ali ni to nije slomilo crveno-bele. U 58. minuta  Dule Savić je izjednačio na 1:1 i krenula je kanonada domaćina. Zdravko Borovnica je golovima u 69. i 80. minutu uveo meč u dramatičan finiš, a onda je Miloš Šestić u 89. minutu bacio navijače u delirikum. 

Nekadašnji ubojiti strelac i legenda Crvene zvezde Dušan Savić kaže za Informer.rs da Zvezda ne sme da gubi nadu.

- Minus od 3:0 je velika prednost kluba iz Glazgova. To je veliki klub i dobar tim. Deluje kao nemoguća misija, ali u fudbalu, kada je Zvezda u pitanju i revanš na "Marakani", nakada ne treba reći nikad - kazao je Dule Savić i prisetio se povratka protiv Dinama iz Berlina u sezoni 1978/1979. godine.

Informer

Dule Savić veruje u čuda

- Mi smo imali minus od tri gola, 5:2 protiv Dinama iz Berlina u prvom kolu Kupa UEFA, i 1:0 za Dinamo na poluvremenu. Bilo je čak "minus četiri" na 45 minuta do kraja utakmice, pa smo uspeli da se vratimo u život i pobedimo 4:1, a na kraju te sezone i igramo finale Kupa UEFA. Čuda su moguća, u njih treba verovati! Ali, biće teško.

Stanković zna kako do 4:0

Trener Crvene zvezde Dejan Stanković je kao igrač umeo da pobeđuje sa 4:0 u velikim utakmicama. Stanković  se bez sumnje sa ogromnom radošću seća velikog slavlja nad Kajzerslauternom od 4:0, doduše posle produžetaka, kada je kao igrač srpskog šampiona dva puta tresao mrežu osvajača nemačkog kluba u Kupu pobednika kupova 1996. godine.

Dobro se seća i 110. večitog derbija kada je kao kapiten, uz takođe dva postignuta gola, predvodio ekipu do ubedljivih 4:0 protiv Partizana.

Ako crveno-beli rano slome Škote, sve je moguće.

- Uvek se kaže da je bitno kako se otvori utakmica, po jutru se dan poznaje. Kako bude bilo u prvih 15 minuta, pola sata ili prvo poluvreme, ako budemo igrali dobro ili otvorimo utakmicu sa jednim ili daj Bože sa dva gola, onda drugo poluvreme može da bude još interesantnije. Mi smo protiv Dinama iz Berlina loše otvorili, gubili smo prvo poluvreme 1:0, bili na "minus 4", pa smo opet prošli dalje. Ne bi trebalo gubiti nadu, moramo da se borimo do kraja. Ko veruje u čuda, čuda su moguća. 

Ekipa Dejana Stankovića u Glazgovu nije bila miljenik sreće, promašen penal, tri poništena gola.

- Iluzorno je pričati kolika je šteta što smo promašili penal, to je bila prilika, ne bi bilo tri razlike. Ko zna u kom pravcu bi otišla utakmica, verovatno u našu korist, ali to je već prošlost. Ne treba o tome razmišljatti, nego kako u četvrtak da budemo bolji i da nadoknadimo minus.

Informer

 

Veruje Dule Savić da bi Milan Pavkov ponovo mogao da bude Zvezdin heroj.

Teren će pokazati, nekako najviše očekuje od Pavkova. On je u tim utakmicama pokazivao da može da ima ključnu ulogu. Kada je teško posebno je inspirisan, na kraju, to mu je i posao - zaključio je Dule Savić za naš portal.

Bonus video