Autor: Informer.rs

02.08.2022.

12:34

Foto: Tanjug/AP

Sport

PONIZILI SU OLIMPIJAKOS, A SADA PRETE ZVEZDI! Makabi je OPASAN, ali su crveno-beli FAVORITI! (FOTO/VIDEO)

Kuglice su rekle svoje! Crvena zvezda saznala je potencijalne rivale u plej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona, a u slučaju da četa Dejana Stankovića opravda ulogu favorita protiv Pjunika sastaće se sa boljim iz dvomeča Makabi Haife i Apolona iz Limasola, odlučeno je današnjim žrebom u Nionu. 

Utisak je da su crveno-beli "imali sreće", te da su dobili "najslabiji" par od potencijalnih. Nema sumnje da bi Trabzonspor ili Bodo/Glimt bili opasniji protivnici Zvezdi, ali daleko od toga da protiv Makabija ili Apolona treba biti siguran u prolaz. Naprotiv, izraelski i kiparski šampioni zaslužuju ogromno poštovanje i samo maksimalan pristup čete Dejana Stankovića može da donese rezultat. 

Bivši štoper Zvezde u Makabiju

Makabi je prethodne sezone nastavio svoju dominaciju u Izraelu. Ekipa iz Haife drugu godinu zaredom je šampion svoje zemlje, a na startu novog ciklusa su uspeli da izbore plasman u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Iako su zbog koeficijenta svrstani u grupu "autsajdera", Makabi je u dvomeču sa Olimpijakosom pokazao koliko opasan može da bude budući da su usred Pireja savladali crveno-bele sa 4:0! 

Prvi meč rivala igraj u Haifi završen je bez pobednika 1:1. Očekivalo se da će Olimpijakos imati lak posao pred svojim navijačima, ali... Makabi je odigrao jedan od najboljih mečeva u modernoj istoriji kluba i ubedljivo slavio protiv crveno-belih. Sada ih očekuje duel protiv druge "helenske" ekipe - Apolona sa Kipra. 

Zanimljivo, Makabi iz Haife je nesuđeni rival Crvene zvezde u prošlogodišnjim kvalifikacijama za Ligu šampiona. Izraelci su tada, na iznenađenje mnogih, eliminisani u prvom kolu od Kairata, da bi srpski šampion već u narednoj rundi savladao ekipu iz Kairata, ali je onda na put crveno-belima stao Šerif iz Tiraspolja. Ipak, Makabi je kroz nastavak kvalifikacija stigao do grupne faze Lige konferencija, a u konkurenciji Union Berlina, Fejenorda i Slavije iz Praga osvojili su svega četiri boda.

Informer

Dolaskom Baraka Bakara na klupu Makabija počeli su i trofeji da se vraćaju u Haifu. Nekadašnji strateg Hapoena iz Ber Ševe poznat je po strogoj disciplini, a njegovi rezultati u Izraelu dovoljno govore u kvalitetima. Izraelac gaji ofanzivac pristup, a Makabi je prethodne sezone na 36 utakmica u domaćem prvenstvu postigao 79 i primio 27 golova. 

Za razliku od većine nacionalnih šampiona, Makabi gaji potpuno drugačiji pritup. Okosnicu tima čine igrači iz Izraela i mali je broj internacioanaca. Među njima je  Srbin - Bogdan Planić, bivši štoper Crvene zvezde i Vojvodine, a tu je i levi bek Pjer Kornud iz Francuske, desni bek Daniel Sundgren iz Švedske, vezista Ali Mohamed iz Indije, Tjaron Čeri iz Surinama, Mavid Čibota iz Konga i Frenci Pjero iz Haitija. 

Upravo poslednji navedeni je najskuplje pojačanje u istoriji Makabija. Pjero je pre svega mesec dana plaćen 1.600.000 evra Genganu i najskuplji je pojedinac u sastavu izraelskog šampiona. Ipak, nije samo napadač iz Haitija opasnost po gol rivala, naprotiv. Najbolji strelac prethodne sezone bio je Omer Acili koji je 51 utakmici u svim takmičenjima postigao 28 golova i podelio 14 asistencija! 

Informer

Bivši štoper Crvene zvezde, a danas stup Makabijeve odbrane - Bogdan Planić

Upravo je reprezentativac Izraela i glavna napadačka snaga Makabija. Ipak, Olimpijakos je uspeo da ga neutrališe, ali je to otvorilo mnogo prostora ostatku tima da se "razigra" što je skupo koštalo crveno-bele. Ipak, prednost Zvezda mogla bi da predstavlja činjenica da će četa Dejana Stankovića potencijalni duel sa Izraelcima dočekati u punom takmičarskom ritmu, dok šampionat za Makabi iz Haife još uvek nije počeo. 

Bilo kako bilo, Crvena zvezda je sjajnim igrama u poslednjih pet godina izborila to da se kao favorit bori za plasman u grupnu fazu Lige šampiona. Ove sezone po poslednji put budući da je od iduće srpski šampion odmah među elitom, ali je cilj na Marakani jasan - još jedna jesen u Ligi šampiona!