Autor: Informer.rs

26.08.2022.

13:31 >> 14:11

Foto: Starsportphoto

Sport

PREDSTAVLJAMO VAM ZVEZDINE RIVALE U LIGI EVOPE! Šampion Srbije ide u komšiluk, napada je bivši igrač!

U okviru grupne faze Lige Evrope, Crvena zvezda će ukrstiti koplja sa Monakom (drugi šešir), Ferencvaroš (treći šešir) i Trabzobn (četvrti šešir).

Bavićemo se svim rivalima srpskog šampiona ponaosob, a iako je Monako neugodan protivnik, sa Ferencvaršom i te kako može da se igra! 

Davnog 23. aprila 1975. godine Crvena zvezda je u revanš utakmici polufinala Kupa kupova ugostila Ferencvaroš (2:2) i na tom meču je postavljen klupski rekord u poseti – 110.000 gledalaca.

Informer

 

Ostalo je zabeleženo da je na najposećenijoj utakmici svih vremena na teritoriji bivše Jugoslavije prodato tačno 96.070 ulaznica. Međutim, hroničari tog vremena ističu da se za revanš polufinala Kupa kupova tražila karta više, da su ljudi plaćali basnoslovne sume za kartu i na kraju su gužve bile takve da je kroz kapije ušlo jedno 15 hiljada ljidi više. Prema procenama tadašnjeg direktora stadiona Crvene zvezde Mileta Petrovića, tu utakmicu je posmatralo oko 110.000 gledalaca.

Taj rekord teško da če ikada biti oboren, pogotovo što je stadion Crvene zvezde sa 96.000 kapaciteta te 1975. godine danas modernizovan i sveden na 55.535, a sada ostaje da se vidi da li će Delije ispuniti do poslednjeg mesta stadio "Rajka Mitića" još jednom. No, vratimo se u sadašnjost i jednog od tri Zvezdina rivala...

Trener Ferencvaroša je ruski stručnjak Stanislav Čerčesov (58), koji je bio i selektor Rusije, mnogo polaže u fizičku pripremu, snagu, borbu... Ne daje važnost pojedincima, kod njega nema zvezda i svi su mu isti. 

U timu je i jedan srpski igrač i to baš nekadašnji član crveno-belih, Željko Gavrić! Gavrić je prošle godine potpisao četvrorogodišnji ugovor u Mađarskoj, a po sezoni će inkasirati 350.000 evra, dok je Zvezda za svog bisera dobila 1.200.000 evra u dve rate, kao i 20 odsto od naredne prodaje. 

Prema specijalizovanom sajtu "Transfermarkt" vrednost ekipe je 39.650.000! 

Najvredniji igrači, procenjeni na po 3.000.000 su Brazilac Markinjos i fudbaler iz Malija Adama Traore! Još jedna od Zvezda tima je napadač Rajan Maje, koji je stigao iz AEL Limasola prošle godine za 750.000 evra.

Neki igrači mađarskog tima su u skorijoj prošlosti bili interesantni Crvenoj zvezdi i Partizanu.

Ono što je posebno bilo bolno za navijače Ferencvaroša je raspršen san o Ligi šampiona i činjenica da je Karabag prolaz obezbedio pobedom od 3:1 usred Budimpešte posle remije u Azerbejdžanu.

U ovom momentu, rival Zvezde je na drugoj poziciji u ligi Mađarske, ali ima i dve utakmice menje od lidera Kisvarde. 

Prvo kolo Lige Evrope tako je zakazano već za 8. septembar, a drugo za 15. istog meseca. Onda sledi reprezentantivna pauza, pa sa jednom nedeljom odmora naredna četiri kola: 6, 13. i 27. oktobra, zatim i 3. novembra.