Autor: Informer.rs

06.01.2023.

09:59

Foto: Starsportphoto

Sport

ČOVIĆ OSUO PALJBU: Ruše Zvezdu! Išamarali smo ih u istorijskoj utakmici, tad kreće igranka i napad! Potkačio i Radonjića!

Fakundo Kampaco (31) neće moći da igra u Evroligi do marta! Čelnici elitnog evropskog takmičenja kaznili su crveno-bele zabranom registracije novih igrača do 28. februara, kako je navedeno, zbog kršenja finansijskog fer-pleja.

Kampaco već nije igrao na utakmicama protiv Olimpijakosa i Barselone, a na raspolaganju Dušku Ivanoviću neće biti ni protiv Valensije, kao i u mečevima protiv Real Madrida, Monaka, Žalgirisa, Partizana, Virtusa, Armanija, Makabija i Albe.

- Svaka četiri meseca potpisujete deklaraciju Evrolige i dajete izjavu da li dugujete ili ne. Rekli smo da ne dugujemo jer su napravljeni određeni dogovori da do kraja jula prošle godine izmirimo obaveze, pretežno prema igračima i nešto prema treneru Dejanu Radonjiću. Nismo uspeli da izmirimo do kraja jula, jer taj dogovor nije ispoštovan. Poslali smo deklaraciju, potpisali, nažalost nismo izmirili do kraja jula. Pojavio se Volters "kad će biti pare" - izmirili smo! Holins, "kad će biti pare" - izmirili smo, odjednom se, kao i 2017. pojavio Dejan Radonjić. Interesantno je da ELPA kreće da šuška okolo, špijunira, da pita igrače koliko vam duguju, ovako ili onako. Vrlo sam zahvalan na saopštenju oko Kampaca, oni treba da zaštite igrače -  rekao je za TV Pink Nebojša Čović.

Prema njegovim rečima, sve počinje da se "ubrzava" kada je na klupu seo trener Zvezde Duško Ivanović. 

- Pojavljuje se nešto što nije uobičajeno u Evroligi, a to je BAT. To je FIBA, pojavljuje se Radanov sa 100.000 evra koliko se duguje. Znate li koliko slučajeva ima, da se duguje, između ostalog i Partizanov? Sve počinje da se ubrzava, promena trenera u Zvezdi olako je shvaćena. Oni kažu "mi ćemo to da išamaramo." Dođe Duško Ivanović, mi ulazimo iz prve u petu, napravi čovek 10:0... Tad počinje da se shvata ozbiljno! Maksimalno ozbiljno počinju da shvataju kad smo ih išamarali u ABA, a onda kreće ekstremna ozbiljnost kada smo ih 8. decembra pobedili u prvoj istorijskoj utakmici Zvezde i Partizana u Evroligi gde smo ih pobedili. Tad kreće igranka i napad.... Pojavljuje se Kampaco, a onda i stepen ugroženosti i kod pojedinih španskih klubova. Kako mi to možemo da dovedemo? I umesto da se dozvoli Kampaco, pravi se ovakav slučaj. Jesmo u prekršaju, ali smo se obavezali da ćemo vratiti. Svi naši dugovi prema igračima i trenerima su pokriveni sporazumima. Tu piše da ćemo sve izmiriti do kraja prošle godine. I sve obaveze izmirujemo sa 30. decembrom 2022. godine.

Informer

 

Prvi čovek Zvezde kaže da je predviđao ovakav razvoj događaja.

- Nije samo Kampaco, ima tu još više igrača, bio je u opticaju i Polonara. Nemam mi razloga da očajavamo, mi smo i bez Kampaca napravili ove rezultate. Ja sam znao da će doći do ovoga, imajući u vidu da mi godinama unazad imamo sudare sa "trofejnima" koji bi po svaku ceni i na neki način da se dokopaju prvih mesta. To se sve pretvorilo u jednu ružnu i odvratnu priču - rekao je Nebojša Čović i dodao:

Informer

Fakundo Kampaco

- Stalno pokušava da se Zvezda sruši, da smo mi državni projekat. A onda predednik države izađe i kaže da je država pokrila 4/5 njihovog budžeta. I sad, sezona 202/21, mi osvajamo triplu krunu i ulazimo u finansijske probleme. Priznaćete da je to nehigijenski pristup prema Zvezdi. Nemamo automobile, osiguranja, da pravimo dilove sa državom... Znam ja da oni imaju svoje histerike preko SOS kanala, čudno mi je kako ih uopšte puštaju da pričaju.

Posle kazne oglasio se Dejan Bodiroga, prvi čovek Evrolige.

- Dejan Bodiroga razume srpski jezik i zna šta se događa na utakmicama. Glikman ne razume, ali i on će ako se bude informisao. Što se tiče Bodiroge, imali smo nekoliko konstruktivnih razgovora, veoma je korektan odnos i veoma profesionalan. On je juče eksplicitno rekao da Evroligi treba da Kampaco igra.

Informer

 

Govorio je o Partizanu, da crno-beli imaju veliki poreski dug.

- Pitam sledeće - pošto u izjavama za Evroligu, koja piše o Finansijskom fer-pleju, ako imate klub koji je na dan 22.2.2022. dugovao ovoj državi za poreze 4,9 miliona evra, a zatim i 5. januara 2023. taj isti klub duguje 6,7 miliona evra. Kako to? A verovatno je potpisano da se ništa ne duguje. Mi smo te pare dali državi, a mogli smo da damo igračima i da nemamo nikakav problem, a mi smo konstantno "državni projekat" i protiv nas se vodi kampanja". Da li će biti sledeći korak Zvezde Lozana - videćemo, 28. februar nije daleko. Spremni smo, stabilni, pratimo situaciju, Zvezda večeras igra i bez opterećenja da moramo da pobedimo. Pričamo o fer-pleju bila je utakmica protiv Barselone, gde su rekli da su pogrešili, pa i mi smo pogrešili i šta ćemo sada?.

Bonus video