Autor: Informer.rs

06.05.2023.

14:59

Foto: Starsportphoto©

Sport

MISLITE DA MU JE ŠUT NAJJAČE ORUŽJE?! Kanga među najboljim driblerima sveta

Verovatno je i za ogroman broj navijača Crvene zvezde prva asocijacija na Gabonca razoran udarac i spektakularni golove koje je postigao sa distance. Zbog toga je prilično iznenađujuća objava Međunarodnog centra za fudbalske studije (CIES), čija je statistika pokazuje da je Gelor Kanga jedan od deset najboljih driblera na svetu.

Konkurencija je, doduše, sužena na fudbalere koji se vode kao veznjaci i na one starije od 23 godine. Konačan indeks na osnovu kojeg su rangirani fudbaleri dobija se na osnovu više parametara kao što su učestalost driblinga, uspešnost driblinga, ali i koeficijent lige u kojoj igrač nastupa ili kako su naveli u CIES-u: sportski nivo saigrača i rivala. 

Kanga se našao u spektakularnom društvu, koje prvedvodi Frenki de Jong iz Barselone. Zatim sledi Mateus Nunjez iz Vulverhemptona, pa Luka Modrić iz Real Madrida, Vendel da Silva iz Zenita, a na petom mestu je Mateo Kovačić iz Čelsija. Najbolje rangirani igrač van Starog kontinenta je Rigi Puig, Španac iz Barsine škole koji sad nastupa za Los Anđeles Galaksi. Sedmo mesto pripada Rodrigu Alijendru iz River plate, a prvi iznad Kange je Alvaro Fidalgo, koji nosi dres meksičke Amerike Kali. Deveti je Kanga, a deseti Roei Gordana iz Hapoel Ber Ševe.

Zanimljivo je da Zvezdin vezni fudbaler ima najbolji procenat uspešnih dribliga među deset pomenutih igrača, a u isto vreme koeficijent lige iz koje dolazi je najslabiji, što mu predstavlja otežavajuću okolnost. 


Kod igrača mlađih od 23 godine apsolutni primat drži Vinisijus Žunior iz Real Madrida sa maksimalnim indeksom 100! Bez obzira što mu je tek svaki drugi uspešan (procenat 50,3 odsto), Brazilac na svakih 15 minuta i 32 sekunde uspeva da prevari protivničkog igrača. Osim toga koeficijent lige s kojim se množe njegove brojke je najveći - 1,33. Njega sledi sunarodnik Angelo Gabrijel iz Santosa, Jamal Musijala iz Bajerna, Muhamed Kudus iz Ajaksa, saigrač iz Reala Rodrigo, Luiz Enrike iz Betisa itd.

Na listi najboljih mladih driblera je novi reprezentativac Srbije Lazar Samardžić iz Udinezea, a nalazi se na 50. mestu. Još jedan igrač iz srpske Superlige nalazi se među 100 mladih igrača koji najbolje barataju loptom, a reč je o Vladimiru Lučiću iz Čukaričkog.