27.08.2023.

10:50

Foto: Starsportphoto

Sport

Spuštanje na zemlju: Neverovatno, ali istinito - I Bahar ume da izgubi

"Samo da izbegnemo Mančester siti u Ligi šampiona, pa sa svima ostalima ćemo se nekako nositi" otprilike je floskula kojom su se navijači Crvene zvezde vodili otkad je trener Barak Bahar preuzeo ekipu. Čak je i generalni direktor Zvezdan Terzić pre nekoliko dana procenio da se Barselona i Mančester muče ovih dana i da bi dobro bilo dobiti ih na žrebu Lige šampiona. Direktan plasman u elitno takmičenje došao je kao potvrda dobrog rada u prethodnim sezonama, a ovog leta uprava je učinila sve što je u njenoj moći da napravi tim koji će na evropskoj sceni da bude konkurentan, a ne samo puki učesnik.

Informer

 

Doveden je najpre trener Barak Bahar, koji je u startu sklanjanjem kapitena Milana Borjana pokazao da će tim voditi čvrstom rukom, i da ga zanimaju samo kvalitet i rezultat, a ne kompromis i da velika imena drži zadovoljnim. 

Zatim su se od golmana Omrija Glazera do napadača Pitera Olanjinke ređala pojačanja u vim linijama tima za koja se duboko veruje da će moći da odgovore zahtevima u Evropi.

I zaista, iz onog što je viđeno u protekla dva meseca, stvorila se atmosfera kao da Zvezdu niko ne može da pobedi. Padali su redom: Užice (3:1), Borac iz Banjaluke (2:0), Zenit (2:1), Nefči (4:0), Fenerbahče (3:1), TSC (3:0) i Fiorentina (5:0). Istina, sve su to bili prijateljski mečevi, ali sa uglavnom jakim protivnicima. Dan nakon što je na "Marakani" deklasirana ekipa iz Serije A, od Baharove Zvezde je u narodu napravljena slika ekipe koja se baš nikog ne plaši. 

Konačno su počelele takmičarske utakmice. I tu je Zvezda pokazala da je dominantna protiv Vojvodine (5:0), Napretka (4:0), lučanske Mladosti (4:1) i Spartaka (3:0). 

Informer

 

Dakle, u prijateljskim mečevima, crveno-beli su vezali sedam pobeda, uz ukupnu gol razliku 22:3. U domaćem takmičenju do jučerašnje utakmice sa Voždovcem, srpski šampion je pobedio u četiri kola i dao 16 golova, a primio samo jedan. A onda je kao šamar došla utakmica sa "zmajevima" i prvi Baharov poraz otkad je preuzeo Zvezdu. 

Neverovatno, ali istinito - i Baharova Zvezda ume da izgubi. Ako postoji pravi momenat za poraz, onda je to za klub sa "Marakane" bio ovaj, pred žreb za Ligu šampiona. Odavno vlada mišljenje da ekipa nema ravnopravnog rivala u domaćim okvirima. Za to postoji jasno pokriće, pošto je poslednji put poražena od Radnika u Surdulici u oktobru 2021. godine (2:1), dok je poslendji put tri gola u domačim okvirima primila u aprilu 2019. godine, u gostima kod Čukaričkog (3:2). Niko Zvezdi po kvalitetu ne može da parira, a to je dalje dovelo do formiranja napadačkog stila igre i devize "ako možeš da daš pet golova, ne zaustavljaj se na pet". I lepo su to igrači usvojili, napadali su od prvog do poslednjeg minuta. Mleli su redom rivale i kod kuće i na strani. Uzmu loptu, kombinuju i matiraju protivnika. Niko da im izađe na crtu. 

Informer

 

Izenanđenje im je spremio trener Voždovca Marko Savić. Mladi stručnjak "pročitao" je Baharovu taktiku, uvideo je da je poenta samo napadati, napadati i napadati. Video je da nema šanse da se rve sa Zvezdinim napadom, već da pokuša da se zatvori, oduzme mu loptu, a onda igra šah sa Zvezdinom odbranom. I uspeo je. Svi su bili u šoku - od navijača, preko rukovodsta, do uprave. Ispostavilo se da ekipa ipak ne može da igra kao Liverpul i da mora više da se posveti defanzivnim zadacima.

U četvrtak od 18.00 časova će u Monte Karlu, u čuvenom Grimaldi Forumu kuglice na žrebu za Ligu šampiona ukrstiti Zvezdu sa Realom, Mančester junajtedom ili ko zna kojim velikanima. Bez i najmanje sujete i ljutnje, duel sa Voždovcem trebalo bi na "Marakani" da dožive kao lakmus papir kako ne bi trebalo. Svestan je verovatno Bahar da stil bi igre kojim je do sada gazio, mogao skupo da ga košta kad izađe na elitnu pozornicu. Zbog toga je ovaj poraz došao u pravom času, jer je pred njim dovoljno vremena, da smiksli kako da hrabro, ali oprezno sačeka mnogo jače od sebe. Da ne pokaže strah, ali i da ne izađe na njih vođen čistom euforijom i ćeljom za pobedom.