Autor: Informer.rs

25.10.2023.

10:03

Foto: Starsportphoto

Sport

Može li Zvezda da prekine crni niz srpskih klubova?

Imaju crveno-beli šansu da se domognu prvih bodova u gostima ove sezone pošto su poraženi od Mančester sitija sa 3:1, ali to nije sve. Ovo je nova prilika da Zvezda upiše prvi bod na gostovanju u grupnoj fazi Lige šampiona i da bude prvi srpski klub koji je to uspeo, pošto se ni Partizan nije proslavio van stadiona u Humskoj. Na 13 utakmica u grupnoj fazi Lige šampiona u 21. veku naši klubovi nemaju ni bod na gostovanjima.

Posle 1992. godine Zvezda se u elitu vratila nakon 26 godina čekanja, u sezoni 2018/2019. Takmičili su se crveno-beli u grupi sa Paris Sen Žermenom, Napolijem i Liverpulom, upisali jednu pobedu, protiv Liverpula na "Marakani" (2:0), i remi sa Napolijem (0:0) takođe u Beogradu. Međutim, ubedljivo su poraženi na gostovanju Liverpulu (4:0), PSŽ-u (6:1), u Beogradu je bilo 4:1, i od Napolija u Napulju (3:1).

Ni godinu dana kasnije Zvezda nije mogla do boda na stranu i grupi sa Bajernom, Totenhemom i Olimpijakosom. Bavarci su slavili 3:0 u Nemačkoj (6:0 u Beogradu), Zvezda je bila nemoćna i protiv Totenhema u Londonu 5:0 (4:0 u Beogradu), dok je Olimpijakos u Atinu slavio sa 1:0 (3:1 na Marakani).

Taj meč će "delije" teško zaboraviti. Ostali su tada crveno-beli bez plasmana u Ligu Evrope jer su promašili penal, Tomane je bio tragičar, a onda su u 87. minutu primili gol iz jedanaesterca, koji je Grcima doneo pobedu od 1:0, treće mesto u grupi B i prolazak u drugo po snazi evropsko takmičenje. Inače, tri minuta pre kraja rezervista Žander, koji je nedugo pre toga odmenio povređenog levog beka Rodića, igrao je  rukom, što je El Arabi iskoristio i doneo pobedu Atinjanima.

PSŽ - Crvena zvezda 6:1
Liverpul - Crvena zvezda 4:0
Napoli - Crvena zvezda 3:1
Bajern - Crvena zvezda 3:0
Totenhem - Crvena zvezda 5:0
Olimpijakos - Crvena zvezda 1:0
Mančester siti - Crvena zvezda 3:1

Što je Partizana tiče, u prvom učešću ostao je neporažen u Beogradu. Igrali su crno-beli 1:1 protiv Marseja, kao i sa Portom, a 0:0 prtiv Galaktikosa iz Reala. Međutim, u Francuskoj su poraženi sa 3:0, od Reala 1:0, a 2:1 je bilo u Portugalu. Pre 13 godina, "parni valjak" nije uspeeo da uzme ni bod čak ni na svom terenu u grupi sa Arsenalom, Šahtjorom i Bragom. "Tobdžije" su oba meča dobile sa po 3:1, Šahtjor je u Humskoj slavio sa 3:1, a u Ukrajin i 1:0, dok je Braga na svom terenu pobediola 2:0, a u Beogradu minimalnim rezultatom 1:0.

Porto - Partizan 2:1
Olimpik Marsej - Partizan 3:0
Real Madrid - Partizan 1:0
Šahtjor - Partizan 1:0
Arsenal - Partizan 3:1
Braga - Partizan 2:0

Informer

Puleni Baraka Bahara mogli bi večeras da okončaju crni niz srpskih klubova u Ligi šampiona.  Kladionice su doduše već otpisale šampiona Srbije, mada ni Nemci ne briljiraju u poslednje vreme. " Bikovi" jesu  za vikend slavili u Darmštatu (3:1), a bila je to prva ligaška pobeda u poslednjih mesec dana. I Lajpcig je u mini krizi, a Zvezda bi to mogla da iskoristi ako bude znala. 

Informer

Inače, četvrti put u minulih šest godina Crvena zvezda gostuje u Nemačkoj. Crveno-beli su 2017. godine srušili Keln golom Ričmonda Boaćija, ali je Zvezda 2019. gubila od Bajerna (3:0), a naredne jeseni od Hofenhajma (2:0). Tradicija joj nije naklonjena, ali Barak Bahar obećava navijačima da će biti spremni. 

- Znamo da smo primili mnogo golova u poslednjim mečevima, ali ako se osvrnemo na poslednju utakmicu, primili smo dva gola iz jednog udaraca protivnika. Gotovo 80 minuta smo igrali jako dobro i u drugim okolnostima bilo bi 5:0 ili 6:0. Naravno da  želimo da pokažemo napredak. Moramo da podignemo nivo u odbrani iako je protiv nas vrlo snažan protivnik. Jeste Zvezda igrala dobro i prethodne dve utakmice Lige šampiona, ali činjenica da smo primali lake golove početkom drugog dela. Ono što bih želeo da zadržimo jeste dobra koncentracija u otvaranju utakmica. Pokušaćemo da igramo našu igru. Naša filozofija je da pokušamo da pobedimo u svakom meču i da uvek posedujemo veru u sebe. Sutra ćemo znati ko igra, ali čitav tim je zdrav. Spremni smo za sutra - poručio je Bahar.