Autor: Jelena Nedeljković

07.11.2023.

08:00

Foto: informer/reuters

Sport

Zvezdin alarm je davno odzvonio: Krajnje je vreme za buđenje

Ima takvih trenutaka u svakodnevnom životu. Od onih sitnijih, na dnevnom nivou, recimo kada vam zvoni alarm za ustajanje, a ne pomera vam se. Pa odlažete pet po pet minuta i na kraju upadate u nervozu i pitate se što vam je to trebalo, kada ste lepo na vreme mogli da se probudite i sve postignete. Ili u nekim ozbiljnijim situacijama, kada bi trebalo da učimo, ispoštujemo nametnute rokove, a sve odlažemo. I kako vreme prolazi, ne postaje lakše, već se obaveze gomilaju, prestižu nas i vreme koje imamo nas opominje da su sve manje šanse da nešto učinimo kako treba i budemo dobri u onome što smo naumili. 

U takvoj situaciji se sad nalazi Crvena zvezda i to u danu kada joj na noge dolazi Lajpcig. Tim iz Bundeslige da sa crveno-belima odmeri snage u 4. kolu grupe G Lige šampiona. O "bikovima" je već sve rečeno. Bije ih glas da su veštačka tvorevina, da su nastali pre manje od 15 godina i postoje samo zahvaljujući novcu. Realnost je nešto drugačija, a ona glasi: klub je već jednom igrao polufinale Lige šampiona, okuplja neke od najboljih igrača planete, a Zvezdu je pre dve nedelje dobio u sred Lajpciga (3:1).

Informer

 

Ono što je bilo pomalo začuđujuće jeste utisak koji je tim Marka Rozea ostavio na sve na "Marakani". Svima u redovima srpskog šampiona delovalo je da sa Lajpcigom "može da se igra". I to nisu bile one protokolarne izjave u stilu "pobedićemo ih kod kuće". Nego opservacije da je Bundesligaš precenjen, da nema izbalansiran tim i da je Zvezdi malo falilo da pobedi. E sa takvim predubeđenjem ova Zvezda dočekuje Lajpcig. Ono što brine u svemu tome jeste lakovernost sa kojom se o tome govori.

Na Zvezdinoj strani je podatak da gosti dolaze nakon dve utakmice u domaćem takmičenju u kojima nisu dali gol. Ono što muči izabranike Baraka Bahara je njihova sopstvena nemoć i mučenje da pronađu model po kojem će početi malo lepše da igraju. Težak period je iza izraelskog stratega. Osim što je opet gubio bodove u Superligi, morao je da se pravda navijačima, koji su obelodanili da je njih 200 imalo konstruktivan razgovor sa trenerom. A u tom konstruktivnom razgovoru, jasno mu je rečeno da Zvezda nije klub za igranje niti nečija odskočna daska.

Informer

 

Ako ništa drugo, baš taj razgovor bi trebalo da ima uticaja. Nije bio dovoljno mudar da pokrene ekipu kada mu je zvonio onaj alarm koji je trebalo da označi buđenje i sada je morao da istrpi da to isto buđenje bude polivanjem hladnom vodom. Pa kad je došao sebi, da istrpi i da ga neko dobro prodrma i naredi mu da se fokusira na posao dok još nije sve prosuo. A imao bi šta da prospe. Uloženo je mnogo novca, nade, poverenja, emocija i sve je stavljeno na ovaj tim. 

Kao što reče juče Hvang, konačno je dobro shvatio šta ovom narodu znači Zvezda i neće više govoriti da se dovoljno trudio, već će sa više žara igrati mečeve, a prva prilika da to pokaže biće Lajpcig. I mada je Zvezdina mantra da ponavlja da na "Marakani"uvek ide na pobedu, i bod bi bio dovoljan da sezona ne izgleda propalo. Nema se više šta čekati, krajnje je vreme za buđenje.