Autor: Informer.rs

02.12.2023.

10:45

Foto: Starsportphoto©

Sport

Nedovićeva treća deonica iz snova prelomila Efes!

Efes je u beogradsku Arenu stigao kao tim sa učinkom od pet pobeda i isto toliko poraza, dok je tim sa Malog Kalemegdana upisao četvrtu pobedu.

Bili su spremni i oni najzagriženiji navijači crveno-belih da ovogodišnje izdanje njihovog tima u Evroligi proglase potpunim fijaskom. Seme nade ponovo je posadio među "delije" niko drugi nego povratnik u Crvenu zvezdu, Nemanja Nedović.

Informer

Branko Lazić u duelu sa Larkinom

Upravo je momak sa NBA iskustvom preuzeo teret na svoja leđa i  to u najtežim trenucima - trećoj četvrtini. 

Početkom drugog poluvremena gosti su u potpunosti preuzeli inicijativu i odlučnom egzekucijom u napadu "udaljili" prepune tribine Arene od parketa. Tada je na scenu stupio Nemanja.

Neverovatnim pogocima za tri poena, od kojih jedan na isteku napada preko ruke protivnika vratio je u život njegov tim, a naposletku im doneo i vođstvo sa velikih 13 poena u trećoj četvrtini.

Međutim, postavlja se pitanje da li je Zvezdi neophodno "ludo" veče nekog igrača kako bi se savladao protivnik na domaćem terenu?

Verovatno ne, s obzirom da je Nedović jednostavno imao "ono" veče u kom mu je sve polazilo za rukom.

Informer

Dos Santos i Nedović

Priznanje treba odati i Janisu Sferopulosu, koji je odustao od taktike u kojoj igra sa tri centra u petorci. Često smo, otkako je Grk preuzeo klupu crveno-belih gledali u isto vreme na terenu Majka Tobija, Džoela Bolomboja i Luku Mitrovića.

Zvezda u tim sastavima nije uspevala da iskoristi visinsku prednost i da dolazi do poena preko fizički slabijih i nižih igrača, dok je u odbrani bila nedovoljno pokretna kako bi pokrila sve pretnje izvan linije za tri poena.

Ovoga puta, druga pesma i odličan rezultat. Sinoć smo imali prilike da na parketu u jednom trenutku gledamo Dos Santosa, Teodosića i Nejpira. Istini za volju, nisu dugo sva trojica "niskih" igrača bili zajedno na terenu, ali ohrabrujuće je videti Sferopulosa da pokušava i da traži pravu formulu.

Treba i njemu odati priznanje. Preuzeo je ekipu u čijem sastavljanju i biranju igrača nije učestvovao, a sada se od njega očekuje da je ubaci u šestu brzinu i krene sa serijom pobeda.

Polako se nametnula filozofija bivšeg trenera Makabija, pa su i centri dosta dobili na samopouzdanju, naročito u odbrani.

Informer

Sferopulos sa igračima

Tome je značajno doprineo i povratak kapitena Branka Lazića, sa kojim se u sastavu ponovo pojavio defanzivni "specijalac" spreman da odmeni bekove u odbrambenim zadacima.

Rokas Gedraitis još uvek nije pronašao svoju formu, a on je košarkaš koji u kontinuitetu može da isporuči 10-12 poena. Sjajni šuter kao da se previše troši u odbrani kako bi imao snage za igru u napadu, ali Sferopulos ne odustaje od litvanskog "snajpera".

Crvena zvezda neće imati mnogo vremena za slavlje, pošto ih sutra (Arena 3 premijum 19.00) očekuje meč Admiral bet ABA lige sa Cibonom, nakon čega će imati obaveze u Evroligi tokom odigravanja duplog kola. 

Vicešampion regiona će krenuti put Španije, gde će prvo odmeriti snage sa Valensijom (13. decembar), pa Baskonijom (15. decembar).