Autor: Informer.rs

14.12.2023.

20:33

Foto: Starsportphoto

Sport

Konačno! Zvezda posle osam godina srušila Albu u Beogradu

Košarkaši Crvene zvezde večeras su u beogradskoj Areni savladali ekipu Albe sa 85:71 (25:22, 26:20, 20:11, 14:18) u 14. kolu Evrolige. 

Crveno-beli su tako konačno uspeli da prekinu negativnu seriju protiv "albatrosa" i prvi put ih posle osam godina nadigraju na svom terenu, poslednji put desilo se 2015. Ujedno, ovo je klubu sa Malog Kalemegdana tek treći trijumf nad nemačkom ekipom u dosadašnjih 11 susreta. 

Izabranici Janisa Sferopulosa tako su se vratili na pobednički kolosek u Evropi, posle dva vezana poraza prošle nedelje u duplom kolu, pa su sada na skoru od 5-9. 

Zvezdu su do pobede predvodili Nemanja Nedović sa 20 poena i Rokas Gedraitis sa 19, a dvocifreni su bili još Miloš Teodosić sa 12 i Dejan Davivdovac sa 10. U ekipi iz Berlina Džones Timan je upisao 12 i Luis Olinde sa 11 poena.

Informer

 

Nemačka ekipa je prethodnih sezona dosta mučila klub sa Malog Kalemegdana, ali tako nije bilo večeras. Od prvog minuta u Areni se igrala brza i atraktivna košarka. Zvezda je od starta imala vođstvo, raspoloženi su bili Luka Mitrović i Nemanja Nedović, koji su ubacili po šest poena u prvih deset minuta. Ipak, gosti iz Berlina su u korak pratili crveno-bele, koji su prvu četvrtinu rešili u svoju korist - 25:22. 

Drugi period Zvezda je otvorila trojkama Miloša Teodosića i Rokasa Gedraitisa, a onda je zakucavanje Majka Tobija za plus devet (33:24) diglo celu Arenu na noge. Ipak, Zvezda je tada napadački stala, a Alba je trojkama prišla na koš minusa (38:36). Regionalni vicešampion tada je pojačao odbranu, što je dalo rezultata i u napadu, posebno je bio raspoložen Nedović i sa pet vezanih poena prvi put odveo ekipu na dvocifrenu prednost - 49:39. 

Informer

 

Pokušala je Alba šutevima sa distance da uhvati rezultatski priključak, ali su crveno-beli uspeli do odmora da sačuvaju devet razlike - 51:42.

Ekipa Janisa Sferopulosa u odličnom ritmu je nastavila i u trećoj četvrtini. Čvrstom odbranom crveno-beli su zatvorili prilaze ka košu, dominirali su u skoku, dok je u napadu mrežu gostiju nastavio da cepa Gedraitis, a priključio mu se i Nedović. U laganom ritmu i na krilima sjajne podrške Zvezda je pobegla i na plus 18 (71:53) pred poslednjih deset minuta. 

Informer

 

Crveno-beli su početkom poslednje deonice izgubili napadački ritam, četiri minuta nisu mogli da postignu koš, ali zahvaljujući odličnoj odbrani neefikasna je bila i Alba. Zvezdin post prekinuo je Teodosić sa linije slobodnih bacanja, a onda je na scenu stupio do tada neprimetni Dejan Davidovac i sa tri vezane trojke doneo crveno-belima 20 poena viška, pa je slavlje "delija" u Areni moglo da počne. 

Košarkaše Zvezde sledeće nedelje u 15. kolu Evrolige očekuje težak zadatak, jer u Beograd stiže aktuelni prvak Evrope ekipa Real Madrida.