Autor: Informer.rs

02.01.2024.

20:34

Foto: Starsportphoto

Sport

Fantastičan početak 2024! Zvezda usred Istanbula srušila Fener

Crveno-beli su tako uspeli i drugi put ove sezone da uzmu skalp turskom klubu, nakon što su ih u prvom meču u Beogradu demolirali (87:56).  

Ekipu Janisa Sferopulosa mnogi su i pre meča na Bosforu otpisali, jer je Fener bio u seriji pobeda od dolaska trenera Šarunasa Jasikevičijusa. Ipak, srpski šampion uspeo je da fantastičnom timskom igrom, kao i odbranom slomi turskog velikana i tako u sjajnoj atmosferi dočeka večiti derbi sa Partizanom, koji se igra već u četvrtak u okviru 19. kola Evrolige. 

Zvezda je tako upisala sedmi trijumf u elitnom takmičenju, a jedan od najzaslužnijih bio je Džoel Bolomboj, koji je ubacio 24 poena. Pored njega istakao se Rokas Giedraitis sa 19 poena, a dvocifren je bio i Adam Hanga sa 12. U redovima domaćih istakao se Najdžel Hejs-Dejvis sa 21 poenom, dok je Skot Vilbekin ubacio 14.

Informer

 

Duel u Istanbulu obeležio je i debi mladog Nikole Topića u Evroligi. Grčki stručnjak Janis Sferopulos odlučio je da talentovanog pleja odmah "baci u vatru" i stavi ga u prvu petorku. Topić je na terenu proveo 19 minuta i za to vreme postigao četiri poena.

Crveno-beli su dobro ušli u meč, od prvog minuta "grizli" su u odbrani, dok su u napadu sjajni bili Džoel Bolomboj i Rokas Giedraitis i postigli prvih 13 poena za srpski tim. Ekipe su vodile izjednačenu borbu sve do završnice prve deonice, kada su Beograđani greškama omogućili domaćinu da stigne do lakih poena i četvrtinu reše sa plus osam (26:18). 

Delovalo je da će se klub iz Istanbula odlepiti, kada je početkom druge deonice imao i dvocifrenu prednost, ali su crveno-beli uspeli da se vrate u meč. Na pogon Nedovića i Bolomboja uhvatili su rezulatski priključak i prišli na minus četiri (28:24). Fener je na kratko uspeo da prekine nalet klub sa Malog Kalemegdana i vrati na dvocifrenu prednost. Ipak, Zvezda se nije predavala.

Informer

 

Odličnom odbranom zaustavila je šutere Fenera, a raspoloženom Bolomboju se priključio i Adam Hanga, a i mladi Topić je postigao svoje prve poene, pa je srpski šampion na poluvreme otišao sa samo pola koša zaostataka -35:34. Fantastičnih prvih 20 minuta u Istanbulu imao je Bolomboj, koji je Feneru do odmora isporučio 16 poena. 

Drugo poluvreme ekipa Šarunasa Jasekivišijusa otvorila je šuterski sjajno, Vilbekin i Biberović su pogodili tri trojke, odgovorio je Hanga sa jednom pogođenom. Ipak, turski tim je nastavio da povećava prednost do maksimalnih plus 11 (51:40). Činilo se u tim trenucima da  Zvezda polako gubi konce utakmice, ali je usledio neverovatan preokret.

Informer

 

Ubacili su crveno-beli u šestu brzinu, zategli odbranu, a u napadu je Bolomboj nastavio tamo gde je stao u prvom poluvremenu. Pored njega ruku je namestio i kapiten Branko Lazić, pa su topili prednost rivala iz napada u napad. U završnici treće deonice crveno-beli su poenima Giedratitisa stigli i do izjednačenja 57:57. 

Nastavila je Zvezda u fantstičnom ritmu i na startu poslednje deonice. Jago dos Santos je doneo vođstvo, potom je Lazić vezao pet poena, da bi Tobi zakucao za šest poena viška (66:60) i digao klupu crveno-belih na noge, a trenera Fenerbahčea naterao na tajm-aut. 

Informer

Kratak odmor nije poremetio fantastičnu timsku igru srpskog šampiona, koju je trojkom krunisao Nedović za plus osam. Iz napada u napad rasla je prednost crveno-belih, koja je u jednom trenutku imala i 12 viška (79:67). Pokušao je Fenerbahče u završnici da uhvati priključak i vrati se u igru, ali je četa Janisa Sferopulosa uspela da se odbrani i trijumfalno napusti Istanbul.