Autor: Informer.rs

06.01.2024.

18:59

Foto: ABA liga/KK Cedevita Olimpija

Sport

Šamar otrežnjenja za Zvezdu! Nakon pobede u derbiju crveno-beli poraženi u Ljubljani!

Odigrala je Crvena zvezda pre manje od 48 sati utakmicu sezone i deklasirala Partizan u večitom derbiju. Raspalilo je to maštu navijačima da četa Janisa Sferopulosa može ozbiljno da se umeša u borbu za plej-of, ali je samo dva dana kasnije stiglo surovo otrežnjenje. Srpski šampion poražen je u Ljubljani u okviru 15. kola ABA lige pošto je Cedevita Olimpija u derbiju slavila sa 96:86. 

Baš kao i protiv Partizana - Crvena zvezda je bila raspoložena u šutu za tri poena na startu meča. Koš Cedevita Olimpije pogodili su Rokas Gedraitis i Nemanja Nedović za vođstvo od 6:0, a domaći sastav je preko raspoloženog Džastina Kobsa uspeo da se vrati u igru vrlo brzo. 

Silno raspoloženi Rokas Gedraitis je do kraja prve deonice ubacio još šest poena, ali ni to nije bilo dovoljno da nakon uvodnih deset minuta crveno-beli imaju prednost budući da je nakon poena Zorana Dragića domaćin otišao na 23:21. 

Nije se Zvezda proslavila na startu druge četvrtine budući da su punih pet minuta čekali na poene. Sa druge strane, Cedevita Olimpija je bila raspoložena i preko Dvejna Stjuarta uspela da pobegne na +12 - 35:21. 

Informer

 

Uspeli su crveno-beli kada se na parket vratio Rokas Gedraitis da se "uključe" u meč i koliko-toliko vrate u meč, ali je usledio nesportski faul Nemanje Nedovića pa je na poluvremenu bilo 49:37 za Cedevita Olimpiju. 

Ništa bolje Zvezda nije delovala ni u drugom poluvremenu, serija domaćih 7:1 naterala je Janisa Sferoplusa da odmah reaguje tajm-autom. Dalo je to rezultata budući da je usledila serija Nemanje Nedovića koji je vrlo brzo istopio ogromnu prednost domaćih - 58:48.

Kako je utakmica odmicala crveno-beli su bili sve bolji, posebno Miloš Teodosić i Adam Hanga koji su dodatno smanjili prednost domaćeg sastava. 63:57. Usledio je nalet Cedevita Olimpije preko Kobsa i Zorana Dragića, ali je na -5 Zvezdu doveo sa pet vezanih poena Rokas Gedraitis na startu poslednjeg perioda. 

Ponovo je Cedevita Olimpija bila bolja na startu četvrtine i posle četiri poena Karla Matkovića otišli na +10. Ipak, nešto bolja sekvenca u igri Zvezde, posebno Jaga Dos Santosa vratili su nadu crveno-belima da bi u finišu meča mogli do preokreta - 77:74. Jurili su zaostatak Sferopulosovi izabranici sve do kraja meča, ali je u završnici bilo previše promašaja za preokret. Na kraju zaslužena pobeda Ljubljančana. 

Cedevita Olimpiju je do pobede predvodio Karlo Matković sa 23 poena, 19 je dodao Zoran Dragić, a 15 Stjuart. Sa druge strane, Jago Dos Santos i Nemanja Nedović ubacii su 24, a Rokas Gedraitis 17.