Autor: Informer.rs

10.01.2024.

06:40

Foto: Starsportphoto

Sport

Na današnji dan: Preminuo legendarni Zvezdin bombarder - Bora Kostić!

Plejada vrhunskih fudbalera prodefilovala je kroz "Marakanu" tokom bogate istorije Crvene zvezde. Velemajstori fudbalske igre nosili su crveno-beli dres bezmalo 79 godina, a jedan od najboljih ikada je Borivoje Bora Kostić. 

Nažalost, današnji dan 10. januar pamtimo po smrti legendarnog levonogog bombardera koji je preminuo 2011. godine u Beogradu nakon duge i teške bolesti. 

Bora Kostić je u crveno-belom dresu nastupao čak 14 godina i za to vreme upisao 580 utakmica uz 539 datih golova. Nestvarno! Sa Zvezdom je osvojio sedam šampionskih titula, tri trofeja u Kupu i važi za jednog od najboljih strelaca ikada. 

Sa 158 golova nalazi se na trećem mestu večne liste strelaca svih prvenstava Jugoslavija, a dva puta je bio i nejbolji golgeter u sezoni. 

U dresu sа držаvnim grbom, Borа Kostić je odigrаo 33 utаkmice i postigаo 26 golovа. Debitovаo je zа reprezentаciju Jugoslаvije 9. septembrа 1956. u utаkmici protiv Indonezije (4:2) u Beogrаdu, postigаvši prvi pogodаk zа nаcionаlni tim. Oproštаjnu utаkmicu odigrаo je 23. septembrа 1964. protiv selekcije UEFA (2:7). 

Sa kapitenskom trakom predvodio je reprezentaciju na Kupu nacija Evrope 1960. godine u Parizu kada je Jugoslavija došla do srebra, a iste godine na Olimpijskim igrama u Rimu osvojio je zlato!