Autor: Informer.rs

25.01.2024.

07:21

Foto: Starsportphoto

Sport

Meč istine za crveno-bele! Alba je Zvezdi već otimala TOP 8, hoće li i sada?

Pred košarkašima Crvene zvezde večeras (20.00, Sport klub 1) je jedna od najvažnijih utakmica u dosadašnjem delu sezone!

Ekipa sa Malog Kalemegdana u meču 23. kola Evrolige gostuje u Berlinu timu Albe i praktično mora da pobedi ako želi u aprilu i maju da bude deo nokaut faze elitnog evropsko takmičenja. Na papiru, Zvezdu čeka najlakši mogući rival, s obzirom na činjenicu da su "albatrosi" na deobi poslednjeg i pretposlednjeg mesta sa francuskim Asvelom. Oba tima imaju svega četiri pobede iz 22 kola, pa svakako nisu u poziciji da bilo kome prete.

Međutim, Zvezda se ove godine već "opekla" sa pomenutim Asvelom, pa će u Berlinu, uprkos znatno jačem igračkom kadru, morati da bude izuzetno oprezna. Pre svega zbog činjenice da trener Janis Sferopulos ne može da računa na nekoliko jako bitnih igrača, ali i zbog tradicije i nekih "duhova prošlosti" kada je reč o večerašnjem rivalu.

Informer

Sferopulos, kao što je poznato, ne može da računa na Miloša Teodosića i Nikolu Topića, dva plejmejkera, a pod znakom pitanja je i učešće Nemanje Nedovića. Iskusni bek otputovao je u Nemačku, a odluka da li će biti u timu biće doneta pred sam početak meča.

Navijači Crvene zvezde pre svega nadaju se da će večeras biti izbegnuta sudbina nekih ranijih okršaja sa Albom. Istina, crveno-beli su ove godine lako dobili "albatrose" u Beogradu, praktično rutinski, ali svima u sećanju ostala je prošla sezona.

"Delije" su bile zagrejane da ekipa može u top osam, a onda je usledio meč protiv Albe u Beogradu, krajem februara 2023. godine. "Albatrosi" su slavili u krcatom "Pioniru" sa ubedljivih 87:72 i tako praktično ugasili nade crveno-belima da mogu u nokaut fazu.

Slično je bilo i godinu dana ranije, u sezoni 2021/22. Zvezda je tada, krajem marta, još uvek imala kakve-takve šanse da se nađe u doigravanju, a onda je usledio meč u Berlinu koji je Alba dobila 74:70. Time je, suštinski, stavljena tačka na Zvezdina nadanja da može dalje.

Te godine je, podsetimo, ekipa iz Berlina slavila i u Beogradu, prilično glatko - 78:63. 

Nemci su oba puta tukli Beograđane i u sezoni pre toga, 2020/21, ali i početkom 2020, kada su slavili usred Beogradske arene nakon produžetka.

Dakle, Zvezda nema nimalo prijatno iskustvo sa Albom. Bilo je tu i određenih trijumfa, kao onaj prošlosezonski u Berlinu, ali utisak je da su porazi upravo protiv ovog tima zapravo i koštali Zvezdu boljeg plasmana u prethodnim sezonama.

Informer

Svesni su u crveno-belom taboru šta ih večeras očekuje, što potvrđuje i izjava krilnog igrača Rokasa Gedraitisa.

Očekujem pobedu protiv Albe, naravno. Radi se o ekipi koja je mlada i veoma poletna, može mnogo da trči, slično kao Baskonija i to je stil koji se ne razlikuje mnogo od vremena kada sam ja igrao tamo. Igraju kod kuće i biće nam veoma teško, ali želimo trijumf - ističe Gedraitis.

Ovako izgledaju međusobni okršaji Zvezde i Albe u Evroligi.


Crvena zvezda - Alba      85:71

Crvena zvezda - Alba      72:87

Alba - Crvena zvezda      84:88 (produžetak)

Alba - Crvena zvezda      74:70

Crvena zvezda - Alba      63:78

Alba - Crvena zvezda      81:58

Crvena zvezda - Alba      84:90 (produžetak)

Crvena zvezda - Alba      85:94 (produžetak)

Alba - Crvena zvezda      93:80

Alba - Crvena zvezda      73:68

Crvena zvezda - Alba      86:69

A ovako trenutna tabela elitnog evropskog takmičenja.