11.04.2024.

20:38

Foto: Starsportphoto

Sport

Zvezda ugasila Partizanu snove o plej-inu! Katastrofa crveno-belih u Istanbulu

Naime, pobeda crveno-belih nad turskim timom davala je nadu Partizanu da mogu da izbore top deset ukoliko bi sutra u Beogradskoj areni nadigrali Valensiju.

Ipak, kako je klub sa Malog Kalemegdana večeras odigrao u najmanju ruku sramotno na Bosforu, "parni valjak" je ostao bez šanse da se nađe u doigravanju. Efes je ovim trijumfom obezbedio deseto mesto, poslednje koje vodi u plej-in, jer i u slučaju sutrašnje pobede Partizana imaće jedan trijumf više od Beograđana.

Informer

 

Zvezda je tako jednu od najgorih evropskih sezona završila na 16. mestu sa učinkom od samo 11 pobeda i čak 23 poraza. Izabranici Janisa Sferopulosa iako su, odavno izgubili šanse za plej-in, očekivalo se da će u poslednjem meču odigrati za čast i prestiž i pokušati da se na najbolji način oproste od Evrope. 

Ipak, crveno-beli su u dvorani "Sinan Erdem" prikazali jednu od najlošijih partija ove sezone i zabeležili najteži poraz od kada igra u elitnom takmičenju. Tokom većeg dela meča igrači Zvezde su delovali bez ideje u napadu i odbrani, bez želje da se suprostave protivniku, a očajnu igru Beograđana na kraju je obeležio i isključenje Miloša Teodosića i Džoela Bolomboja u završnici meča. 

Već od starta je bilo jasno da su igrači Zvezde mislima miljama daleko od utakmice u Istanbulu. Nervozni su bili i jedni i drugi, ređali su se promašaji i greške u kojima su posebno prednjačili Gedraitis i Hanga. Crveno-beli su samo u uvodnim minutima pokazali otpor kada su poveli sa 5:4, ali je Efes ubrzo preuzeo kontrolu na terenu i počeo da puni koš rivala.

Ekipu sa Malog Kalemegdana je donekle u igri držao Luka Mitrović, ali je izostala pomoć saigrača. Na drugoj strani, nezaustavljiv je bio Elija Brajant, koji je pogađao kao na šuterskom treningu i na poluvremenu ubacio 19 poena, a Efes na odmor otišao sa plus 14 (45:31). 

Informer

 

Očekivalo se da će Sferopulosevi puleni u nastavku pokazati bar nekakvu reakciju na terenu, odbranom zaustaviti raspucani turski tim, ali je usledila rezultatska katastrofa. Zvezda je nastavila da srlja iz greške u grešku, niže promašaje, što je Efes maksimalno koristio, nastavio da se poigrava sa crveno-belima i iz minuta u minut povećava prednost do maksimalnih plus 48. 

Završnicu meča u Istanbulu obeležila je velika nervoza i čak isključenje Miloša Teodosića i Džoela Bolomboja. Iskusni plejmejker u završnici treće deonice iznervirao se zbog dosuđenog faula nad Oturuom. Ušao je u raspravu sa sudijama, počeo da ih juri po terenu, a kada je dobio tehničku, onda je krenuo i da se obračuna sa njima. Ipak, igrači i stručni štab Zvezda uspeo je da smiri Teodosića, koji je na kraju napustio teren. 

Ipak, tu nije bio kraj varnicama, pošto je i u poslednjoj četvrtini došlo do novog haosa. Džouns je oborio Branka Lazića, a Bolomboj je skočio kako bi stao u odbranu kapitena, te je usledio novi sukob na parketu, što je rezultiralo time da obojica napuste halu.