03.05.2024.

20:46

Foto: Starsportphoto

Sport

Zvezda na korak od novog finala ABA lige! Mega pregažena u "Pioniru"

Košarkaši Crvene zvezde na korak su od plasmana u novo finale ABA lige. Izabranici Janisa Sferopulosa ovog puta su ozbiljno shvatili Megu, koja ih je u regularnom delu sezone savladala sa 89:83. Ovog puta su crveno-beli, koji su domaćini bili u "Pioniru", od samog starta krenuli jako i koncentrisano, pa su praktično već posle prvih 20 minuta i rešili pitanje pobednika.

Prethodno, moramo to da napomenemo, igrači oba tima su zagrevanje odradili u posebnim, crnim majicama. Na njima je bila ispisana poruka "Živite", uz imena svih 20 tragično nastradalih u masakru koji se pre godinu dana dogodio prvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", a potom i u Malom Orašju i Duboni. Zbog toga je pre meča održan i minut ćutanja, u čast svih nevinih žrtvi.

Kada je reč o samoj utakmici, domaću ekipu su u prvom poluvremenu predvodili raspoloženi Nemanja Nedović i Rokas Gedraitis. Prvu dvocifrenu prednost Zvezda je stekla već u osmom minutu, kada je imala "plus 11" (21:10), a u nastavku je samo to povećavala.

Odbrana je na pravi način zatvorila najopasnije pojedince Mege, pre svih, Nikolu Đuričića. Veliki hendikep za tim Marka Baraća svakako je izostanak odličnog centra Uroša Plavšića, koji je na bolovanju još od meča sa Cedevitom Olimpijom krajem aprila, zbog preloma kostiju lica na čak četiri mesta.

Informer

Rokas Gedraitis pružio dobru partiju

Zvuči možda neverovatno, ali crveno-beli su prvu trojku na meču postigli tek sredinom druge deonice, kada je pogodio Miloš Teodosić. Krenuo je tada i šut sa distance, a pristojnu minutažu imao je i oporavljeni Trej Tompkins.

Na odmor se otišlo sa čak "plus 19" za domaće, a ono što svakako može da raduje trenera Sferupolusa jeste da su praktično svi igrači dali košgeterski doprinos, ali i sve bolje partije supertalentovanog Nikole Topića, koji je pokazao da ga povreda kolena nije previše izbacila iz ritma.

Informer

Nikola Topić

U drugom poluvremenu razigrao se i Tompkins, čiji je svaki potez publika pozdravljala aplauzom. Ipak, senku na ovaj duel bacila je povreda beka gostiju Stefana Miljenovića, koji je krajem treće četvrtine, uz bolan krik, ostao da leži na parketu držeći se za koleno.

Do kraja je Zvezda samo dodatno povećavala prednost, a Megi nije pomoglo ni to što se probudio mladi Đurišić, koji je bio i najefikasniji na meču sa 26 poena, četiri skoka i pet asistencija. Kod crveno-belih su Nedović i Gedraitis dali po 13 koševa, Tompkins je stao na 11, a Teodosić i Jago Dos Santos su upisali po 10 poena i pet aistencija.

Drugi meč polufinala plej-ofa zakazan je utorak, 7. maj, u hali "Ranko Žeravica" na Novom Beogradu (20.00).