07.07.2024.

07:00

Foto: Starsportphoto

Sport

Sferopulos o Kaliniću, Mekintajeru, Teu i Evroligi: Zvezda će pokazati snagu i u eliti!

Iskusni stručnjak dao je intervju za "Meridian Sport" u kojem je govorio o brojnim temama vezanim za osvajača triple krune iz prošle sezone. Grk je u Zvezdu stigao u oktobru prošle godine nakon što je klub odlučio da smeni Duška Ivanovića i nakon slabog starta i debakla u Evroligi, uspeo je da sezonu okonča sa tri osvojena trofeja - Kupom Radivoja Koraća, ABA ligom i Superligom Srbije.

Navijači crveno-belih vrlo su zadovoljni zbog činjenice da je klub osvojio pomenute pehare, ali mnogi smatraju da je još jedna sezona u Evroligi protraćena zbog pogrešne transfer politike. Prema Sferopulosovim rečima, naredne sezone crveno-beli će sve učiniti da i na elitnoj sceni pokažu snagu.

U Crvenoj zvezdi sam da sa igračima donesem pobede i titule. Prosto rečeno, uradili smo svoj posao. Sezona je veoma dobro završena, to naravno nije lako ponoviti, ali pokušaćemo još jednom da damo sve od sebe. S druge strane, u podsvesti sam imao da nismo uspeli u Evroligi i da moramo da budemo mnogo bolji naredne sezone, kako bi pokazali svoju snagu i na evroligaškom nivou - kaže Sferopulos.

Informer

Potom je analizirao pojačanja, jedno po jedno. Prvo je krenuo od Uroša Plavšića, momka koji je iz Mege stigao na Mali Kalemegdan kao pojačanje na poziciji centra.

Plavšića sam pratio čitave sezone. Poseduje veliki potencijal. Verujem mnogo u njega i sada će imati šansu da igra u Evroligi. Smatram da je već evroligaški igrač i ne mora to da dokazuje. Mora da ostane skroman, da naporno radi i da stekne nova iskustva. Srećan sam što smo ga doveli jer je talentovan, ima potencijal, mlađi je od nekih drugih igrača koje imamo i predstavljaće budućnost našeg kluba. Jer, iako sam stranac, ne razmišljam kao trener samo o sadašnjosti, već je jedna od mojih dužnosti i da ostavim nešto posle sebe, kako bi klub imao kontinuitet i svetlu budućnost - ističe grčki stručnjak.

Drugi potpis, posle Plavšića, bio je Ajzea Kenan, iskusni američki košarkaš. Sjajni bek šuter stigao je iz Olimpijakosa, a Sferopulos otkriva šta se od njega tačno očekuje.

To je igrač koji će nam doneti sjajan šut i poene. Takođe, veoma je dobar u defanzivi, u čemu je mnogo napredovao prethodnih godina. Čvrst je, mentalno jak i pokazao je da može da pomogne timovima i na plej-of nivou, na fajnal-forovima. Pokušaćemo da iskoristimo njegove igračke kvalitete, ali i njegova iskustva, koja će nam pomoći da idemo korak po korak, ka uspehu - naglašava Sferopulos.

"Delije" su se, verovatno, najviše obradovale povratku Nikole Kalinića, kome će to biti treći mandat na Malom Kalemegdanu. Prema Sferopulosovim rečima, popularni Kalina bio je prioiritet za klub.

Kalinić je bio jedan od naših prioriteta. Prvenstveno jer je domaći igrač, ali i vrhunski košarkaš, koji zna gde dolazi, jer je ovo njegov dom i sada se vratio kući. Verujem da naš tim mora da ima najbolje domaće igrače. Želim da spojim jezgro srpskih košarkakaša sa kvalitetnim strancima, poput Kenana - dodaje Grk.

Informer

Nikola Kalinić

Možda i najveća nepoznanica za navijače je krilni centar Majk Daum, Amerikanac koji je stigao iz Efesa. Sferopulos otkriva kakvu ulogu će mu nameniti.

Nismo imali tako dobre šutere na poziciji krilnog centra. Imaće specifičnu ulogu. Daće nam novu dimenziju u igri - dodaje Janis.

Crveno-beli su pre nekoliko dana angažovali startnog plejmejkera Kodija Miler-Mekintajera. Koliko ga je Zvezda želela govori i podatak da je za njega plaćeno obeštećenje Baskoniji od čak 600.000 evra.

- Videli smo da je pre svega timski igrač i želimo takav tip košarkaša na poziciji plejmejkera. Voli da deli loptu, može da postiže poene, da igra odbranu, čini saigrače boljim. Pokazao je to i imao sjajnu sezonu. Verujem da će nam njegovo angažovanje mnogo pomoći - kaže Sferopulos.

Za kraj, nezaobilazna tema bio je i Miloš Teodosić, koji je odlučio da ostane u Crvenoj zvezdi.

Miloš je jedinstven igrač. Takav tip košarkaš se ne nalazi lako. Verujte mi, trenirao sam brojne asove, poput Vasilisa Spanulisa, Peđe Stojakovića, Andreja Kirilenka u Rusiji, ali Miloš ima nešto što ne možete da pronađete. Tu veštinu dodavanja, kreativnost… On vidi dešavanja na parketu dva koraka unapred. To nije lako razumeti - zaključuje Sferopulos.