08.07.2024.

12:10

Foto: Starsportphoto

Sport

Mijailović potvrdio za Informer: Danas ćemo podneti zahtev za vraćanje titule iz 1986. godine

Naime, Partizan je 1986. godine osvojio titulu zbog bolje gol-razlike u odnosu na Zvezdu. Ali, Slavko Šajber, predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije, poništio je poslednje 34. kolo tadašnjeg prvenstva Jugoslavije zbog velikog broja nameštenih utakmica. Kolo je potom ipak ponovo odigrano, dok su klubovi iz svih spornih mečeva kažnjeni oduzimanjem šest bodova. Partizan nije želeo ponovo da igra, pa je Zvezda uzela titulu.

To nije bio kraj. Upravni sud Beograda je poništio Šajberovu odluku i titulu vratio Partizanu. Ali, crveno-beli će pokrenuti  inicijativu za vraćanje titule. Ukoliko zahtev bude uvažen Zvezda bi došla do broja od 36 titula prvaka države.

- Istina je, tražićemo povrat titule, danas ćemo poslati zahtev u Fudalski savez Srbije - rekao je za naš portal Svetozar Mijailović, prvi čovek Zvezde.

Šta se desilo 1986. godine? Partizan i Zvezda su te godine imali isti broj bodova - 47, crno-beli gol-razliku 61:29, a Zvezda 69:38, pre nego što je Zvezda gostovala Sarajevu, dok je Partizan sezonu zatvorio utakmicom protiv Željezničara. Pred poslednji utakmicu u Humskoj su organizovali ispraćaj Zvonku Živkoviću i Zvonku Vargi, pa je meč počeo sa 15 minuta zakašnjenja u odnosu na duel u Sarajevu, što je bilo važno, s obirom na to da je kod istog broja bodova titulu donosila bolja gol razlika. Oba tima su slavila istim rezultatom - 4:0, što je crno-belima bilo dovoljno da osvoje titulu. Međutim, Šajber je 20. juna doneo odluku da poslednje kolo bude poništeno dok je čak 12 ekipa osumnjičeno da je učestvovalo u nameštanju. Tadašnjom odlukom sa šest bodova minusa narednu sezon u su počeli: Partizan, Crvena zvezda, Rijeka, Velež, Dinamo Zagreb, Budućnost, Željezničar, Sutjeska Nikšić, Sarajevo, Čelik Zenica, Vojvodina i OFK Beograd.

Informer

Crno-beli su odbili ponovo da igraju kolo, pa su službenim rezultatom poraženi 3:0, dok je Zvezda izgubila 2:1, ali je postala šampion. Partizan je uložio žalbu Ustavnom sudu i Sudu udruženog rada i 1987. godine doneta presuda po kojoj dokaza o nameštanju nije bilo. Tako je Partizanu data titula iz sezone 1985/86. 

Sledeće 1987. godine titulu je osvojio Vardar, ali je Partizan ponovo pravdu potražio pred sudom, jer je zbog Šajberove kazne za nameštanje prvenstvo počeo sa minusom od šest bodova. S obzirom na to da je Šajberova kazna preinačena, tražili su da im se vrate bodovi, a sud je naknadno titulu priznao crno-belima.