28.07.2024.

06:20

Foto: Starsportphoto©

Sport

Na današnji dan: Žigić i Basta rastužili Jang bojs! (VIDEO)

Prošle sezone je gostovanje u Bernu bilo ključno za evropsku sezonu Crvene zvezde. Srpski šampion bi eventualnom pobedom nad Jang bojsom obezbedio plasman u nokaut fazu Lige Evrope, ali je četa Baraka Bahara - razočarala. Uprkos dobroj igri nisu uspeli da savladaju Švajcarce, a vrlo brzo nakon poraza na "Vankdorfu" uprava crveno-belih zahvalila se na saradnji izraelskom stručnjaku. 

Ipak, duel od prošle sezone nije bio prvi bitan za Crvenu zvezdu protiv Jang bojsa, naprotiv. Švajcarci već godinama "prate" srpskog velikana na međunarodnoj sceni. Mlađi navijači dobro se sećaju plej-ofa za plasman u Ligu šampiona kada su crveno-beli na "Marakani" remijem obezbedili grupnu fazu elitnog takmičenja. 

Nešto stariji navijači sećaju se i davne 2004. godine kada su Jang bojsi bili rivali Crvene zvezde u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, a prvi meč odigran je baš na današnji dan - 28. jula, tada je u Bernu meč završen rezultatom - 2:2 (2:0). 

Švajcarci su daleko bolje otvorili meč i posle već pet minuta poveli preko Šapuize. Do poluvremena je bilo 2:0 nakon što je Egšter matirao Dišljenkovića. Delovalo je da će četa Ljubomira Petrovića doživeti težak poraz u Cirihu, ali su crveno-beli u drugom poluvremenu uspeli da nadoknade minus i izbore miran revanš na "Marakani". 

Sjajan meč odigrao je Dušan Basta, a sa dva fantastična prodora legendarni bek obezbedio je Zvezdi remi. Prvi put je posle njegovog dobrog poteza Boško Janković dobio šansu da asistira Nikoli Žigiću, dok je kod drugog pogotka sam Basta poslao ključan centaršut za 2:2. 

Crveno-beli su u Beogradu opravdali ulogu favorita i sa 3:0 savladali Jang bojs. Strelci su bili Bojan Miladinović, Milan Dudić i Nikola Žigić. 

CRVENA ZVEZDA: Dišljenković - Đorđević, Dudić, Miladinović, Popov, Basta - Stančić - Perović, Janković, Pantelić, Žigić. Trener: Ljubomir Petrović.

JANG BOJS: Volfli - Karenjo, Knez, Rošat, Ejšner - Aziavono, Manjin, Urdeneta - Čipusa, Haberli, Neri. Trener: Hans-Peter Caug.