03.08.2024.

19:35

Foto: Starsportphoto

Sport

Degenek se prisetio "Oluje": Strah, panika, ali to je naše! Ne prodaje se!

Zloglasna operacija "Oluja" počela je 4. avgusta, a tokom nje je proterano više od 250.000 Srba, dok ih je oko 2.000 ubijeno. Među ljudima koji su u koloni bežali ka Srbiji našao se i Miloš Degenek. Proslavljeni fudbaler Crvene zvezde bio je gost specijalne emisije na TV Informer i tom prilikom govorio je kroz šta je sve njegova porodica prošla u danima nakon početka "Oluje". 

- Bio sam veoma mali kada smo izbegli, ono što znam je preko roditelja, babe, dede i brata. Ovi dani bude posebne emocije kod njih, najteže im je, a i meni zbog njih. Dugo godina nismo bili tamo, pogotovo roditelji, nisu obišli ono što je njihovo... Nema naših tamo, da se to nije desilo mi bi tamo živeli srećno i zajedno, ali smo pobegli na razne strane. Neko je otišao u Srbiju, neko u Nemačku, Kanadu, Australiju, svi smo se snalazili - rekao je Miloš Degenek. 

Reprezentativac Australije koristi svaku priliku da obiđe rodno mesto, a nada se da će uskoro imati priliku da tamo odvede i svoju decu kako bi im pokazao gde im se otac rodio. 

- Jesan, tri puta sam bio tamo i imam potrebu da obiđem. Teško mi je da nađem vremena zbog sportskih obaveza, zimi nam je pauza duža, ali je tada nezgodno. To je naše, ne prodaje se, tako će biti uvek! Obećao sam deci i supruzi da ću ih odvesti, video sam gde mi se žena rodila, znam gde su mi se deca rodila, a oni nisu videli gde sam se ja rodio - poručio je fudbaler Crvene zvezde. 

Informer

 

Otkriva iskusni defazivac, kroz priču svojih roditelja, kakva je situacija bila među srpskim stanovništvom kada su krenuli u beg za goli život. 

- Svi su bili zbunjeni, panika... Niko nije znao šta da očekuje. Vrlo slična situacija današnjoj Palestini, ljudi idu, a ne znaju gde. Mi smo imali sreću da smo došli u Srbiju gde su naši ljudi. Vladao je strah, putovalo se osam-devet dana traktorima... Babe, dede, deca, svi smo zajedno išli, niko nije znao da li će biti sutra - ispričao je Degenek. 

Nažalost, od uspomena iz svog doma Miloš Degenek nema ništa, ali dodaje da je majka uspela da sačuva fotografije, a brat je sa sobom poneo vozić koji još uvek čuva. 

- Ništa nisu poneli što je bilo moje. Majka je spakovala albume i slike, tatine medalje su ostale. Brat je poneo jedan vozić, sve ostalo je ostalo dole i više nije naše. Većina je mislila da se vratiti kada se sve smiri, ali nije bilo tako. Želim da se ovo nikada više ne ponovi i želim svima koji su to proživeli da se drže zajedno i glavu gore - podvukao je Miloš Degenek.