20.08.2024.

07:00

Foto: Starsportphoto

Sport

Ajmo, ajde u Ligu šampiona! Zvezdin prvi korak ka eliti i 20 "milki"! Pašćete, Norvežani!

Jedanaest Milojevićevih boraca, na 11 Norvežana, pa kom opanci, kom obojci!

Cilj crveno-belih je da u Beograd donesu što bolji rezultat za revanš, a onda, da na "Marakani" prirede novo veliko slavlje i još jedan plasman u fudbalsku elitu Starog kontinenta.

Da se ne lažemo, neće biti nimalo lako protiv "nabrijanih" Skandinavaca, pa još na njihovom "veštaku".

To je na pres-konferenciji pred utakmicu poručio i trener srpskog šampiona Vladan Milojević, koji je čak ulogu favorita prebacio rivalu.

- Hajde da kažemo da je Bode favorit. Ne znam, lako je to reći. Šanse su 50-50 pred dve utakmice, ali neka bude da su oni blagi favoriti jer imaju 21 odigranu utakmicu u prvenstvu i domaćini su sutra. Mi imamo veliku želju da dovedemo Zvezdu tamo gde želimo da bude. Teren je merilo - rekao je strateg tima sa Marakane. 


Ko će još na teren?


Na travi "Aspmira" stadiona se sigurno neće pojaviti golman Omri Glazer, koji nije ni doputovao  na sever Norveške, a glavobolju šefu struke zadaje i Panamac Puma Rodrigez, koji je na poslednjem treningu pred važan meč sedeo na klupi. On je još u Beogradu zaradio udarac, pa bi, u slučaju da ne može da pomogne, na desnoj strani u ofanzivi trebalo bi da ga zameni Milson.

Na golu je siguran Marko Ilić, a tandem štopera trebalo bi da čine Uroš Spajić i Vanja Drkušić, koji će, kako stvari stoje, da istisne Đigu iz srca odbrane. 

Milana Rodića nije bilo na prethodne tri utakmice, ali će, kako sada stvari stoje, ponovo zaigrati uz levu aut liniju što znači da će Korejac Seol na desnu stranu. Nema šta, iskustvo je ono što Rodića "stavlja" u tim protiv Bodea. 
 

Miloju dalji samo Kazahstan
 

Vladan Milojević je sa Zvezdom putovao na samo jedno dalje gostovanje od ovog u Bodeu i to u svojoj prvoj sezoni 2017/18.

Crveno-beli u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope tada izbacili kazahstanski Irtiš iz Pavlodara (2:0, 1:1).

Posle su redom padali Sparta Prag, Krasnodar, crveno-beli su se prvi put nakon više 12 godina plasirali u grupnu fazu takmičenja.

Informer

Timi Elšnik i Hvang ne treba da brinu. Njih dvojica će igrati u veznom redu. Tu je jasan izbor Vladana Milojevića, posebno kad se uzmu u obzir da će Zvezda da se uhvati u koštac sa brzonogim Norvežanima. 

Mirko Ivanić "radiće" ispred njih. Piter Olajinka je, čini se, kupio sebi mesto u startnoj postavi s dva gola Čukaričkom. 

U napadu, Bruno Duarte daje golove, ali će u špicu ipak biti Šerif  Ndijaje.

Dakle, prvih 11 Zvezde za Bodo bi trebalo da izgleda ovako: Ilić - Seol, Drkušić, Spajić, Rodić - Elšnik, Hvang, Ivanić, Puma (Milson), Olanjinka - Ndijaje.

Crvena zvezda ima dve meč lopte za plasman u elitu, ima u drugu ruku osiguranu grupu Lige Evrope, ali… Nije razlika samo u atraktivnijim rivalima i činjenici da bi eliminacija Bodea značila plasman u "krema dela krem" evropskog fudbala, već je i finansijska razlika drastična.

 

U Bodeu dan do ponoći


Temperaturni šok je dočekao fudbalere Crvene zvezde na evropskom severu. U Bodeu, koji je čak 1.200 kilometara udaljen od Osla, posle beogradskih 38 dočekalo ih je 13 stepeni i dosadna kiša.

Dan utakmice trebalo bi da protekne bez padavina, a prognozirana temeratura je 17 stepeni.

Vremenska razlika je ista kao i u Srbiji, s tim što sunce zalazi u 22.30, što znači da je skoro pa dan do ponoći.

Osnovica za plasman u Ligu šampiona je veća nego prošle sezone i sada iznosi 18,62 miliona evra, dok su nastupi u drugom po snazi takmičenju UEFA 4.310.000 evra. 

Još jedna važna činjenica: ove sezone najjači klubovi igraće jedni protiv drugih u novom formatu. Zvezda bi u grupi imala četiri utakmice kod kuće i četiri na strani, a za pobedu se dobija 2,1 milion, dok remi donosi 700.000 evra.

 

 

Rade samo tri sata, ne primaju evre, a do krune nemoguće doći
 

Malo sveta videli smo na ulicama ovog ribarskog mesta koji ima nešto više od 50.000 stanovnika. 

Ono što je zanimljivo je da je trenutno, možete misliti, u Norveškoj letnja sezona i neke od prodavnica rade jednokratno od podne do 15 časova. I to je to.

Da ne govorimo da i banke "ulaze" u tu satnicu, tako da je do norveške krune prosto nemoguće doći. Eventualno kod taksista na crno. Kad se mora, a realno i "deru". Uzimaju maksimalnu "proviziju".

Kartice su, naravno, u opticaju. 

Informer

Kada se tome doda zarada od ulaznica, i napravi paralela između učešća u dva takmičenja, jasno je da bi plasman u Ligu šampiona doneo zaradu veću od 20 miliona evra nego nastupi u Ligi Evrope.

Lepo je evropska “kuća fudbala” sve to smislila za najbogatije klubove.

Zvezdo srećno tu gore na severu Evrope!

Što se utakmica sa norveškim ekipama tiče Crvena zvezda je u istoriji odigrala devet utakmica uz bilans: šest pobeda, jedan remi i dva poraza uz gol razliku 22:8.

Kup šampiona 1980/81, šesnaestina finala  

Viking – Crvena zvezda 2:3 (1:0)

Crvena zvezda - Viking 4:1 (3:0) 

Kup pobednika kupova 1982/83, šesnaestina finala

Lilestrem - Crvena zvezda 0:4 (0:1)

Crvena zvezda – Lilestrem 3:0 (2:0)

Kup šampiona 1986/87,  osmina finala

Rozenborg – Crvena zvezda 0:3 (0:1)

Crvena zvezda – Rozenborg 4:1 (4:0)

Kup UEFA 2003/04, drugo kolo

Rozenborg Crvena zvezda 0:0

Crvena zvezda – Rozenborg 0:1 (0:0)

Liga UEFA 2005/06, grupna faza

Tromze – Crvena zvezda 3:1 (2:1)