21.08.2024.

14:12

Foto: FK Crvena zvezda

Sport

Crveno-beli protiv Norvežana i istorije! Evo kako je Zvezda prolazila u Evropi kada je prvi meč gubila sa 2:1! (VIDEO)

Nakon poraza od 2:1 protiv Bode Glimta u prvom meču plej-ofa za Ligu šampiona 2024/25, crveno-beli su pred još jednim izazovom.

U svojoj prošlosti Zvezda je 12 puta bila u situaciji da juri zaostatak od 2:1, a ne može se reći da je bila naročito uspešna u tome pošto je osam puta bila eliminisana, a četiri puta prošla u narednu fazu.

Da li istorija može biti vodič i motivacija za ekipu da preokrene rezultat i izbori plasman u elitno takmičenje?

Pogledajmo retrospektivu svih evropskih dvomeča u kojima je Zvezda izgubila prvi meč sa 2:1:

(1957/58) četvrtfinale Kupa evropskih šampiona - Mančester Junajted

Crvena zvezda je pretrpela poraz od 2:1 u prvom meču protiv Mančester Junajteda, ali je u revanšu uspela da izbori remi od 3:3. Ipak, to nije bilo dovoljno da šampion Jugoslavije opstane u takmičenju

(1960/61) preliminarna runda Kupa evropskih šampiona - Ujpešt

Zvezda je izgubila prvi meč od Ujpešta rezultatom 2:1, ali nije uspela da se vrati u igru, pretrpevši težak poraz od 3:0 u drugom meču, čime su eliminisani iz Kupa evropskih šampiona.

(1961/62) četvrtfinale Kupa sajamskih gradova - Espanjol

U četvrtfinalu Kupa sajamskih gradova, Zvezda je posle poraza od 2:1 u Španiji, u Beogradu zabeležila ubedljivu pobedu od 5:0 i plasirala se u narednu rundu.

(1969/70) druga runda Kupa evropskih šampiona - Vorverc Berlin

Nakon minimalnog poraza od 2:1 u Istočnoj Nemačkoj, Zvezda je u Beogradu slavila sa 3:2, ali su i pored pobede bili eliminisani iz takmičenja zbog pravila gola u gostima.

(1971/72) četvrtfinale Kupa pobednika kupova - Dinamo Moskva

U četvrtfinalu Kupa pobednika kupova, Zvezda je nakon poraza od 2:1 u Moskvi, kod kuće remizirala sa 1:1, što je bilo nedovoljno za prolaz dalje.

(74/75) polufinale Kupa pobednika kupova - Ferencvaroš

U polufinalu Kupa pobednika kupova, Zvezda je ponovo doživela poraz od 2:1 u gostima, a u revanšu je uspela da odigra samo 2:2, što ih je eliminisalo iz takmičenja.

(1976/77) prva runda Kupa UEFA - Lokomotiva Plovdiv

U prvoj rundi Kupa UEFA, Zvezda je nakon poraza od 2:1 u Bugarskoj, u revanšu u Beogradu slavila sa ubedljivih 4:1 i prošla dalje.

(1976/77) druga runda Kupa UEFA - Austrija Salcburg

U drugoj rundi istog takmičenja, Zvezda je ponovo bila u identičnoj situaciji. Nakon poraza od 2:1 u prvom meču, kod kuće su slavili sa 1:0 i prošli dalje.

(1981/82) četvrtfinale Kupa evropskih šampiona - Anderleht

Protiv belgijskog Anderlehta, Zvezda je nakon poraza od 2:1 u prvom meču, pretrpela identičan poraz i u uzvratu, čime su završili učešće u Kupu evropskih šampiona.

(1998/99) druga runda Kupa UEFA - Olimpik Lion

U drugoj rundi Kupa UEFA, Zvezda je ponovo izgubila prvi meč sa 2:1, a u revanšu pretrpela još jedan poraz, ovoga puta sa 3:2, i time bila eliminisana.

(2010/11) treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope - Slovan Bratislava

U trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, Zvezda je nakon poraza od 2:1 u prvom meču, u revanšu kod kuće odigrala 1:1, što nije bilo dovoljno za prolaz.

(2011/12) plej-of Lige Evrope - Ren

U plej-ofu za Ligu Evrope, Zvezda je ponovo doživela poraz od 2:1 u prvom meču, ali je u revanšu doživela još teži poraz od 4:0, čime su završili učešće u takmičenju.

(21/22) drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona - Kairat

U drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, Zvezda je nakon poraza od 2:1 u prvom meču, u revanšu kod kuće odigrala fantastičnu utakmicu i slavila sa 5:0, što im je donelo prolaz u narednu fazu.

Hoće li Crvena zvezda uspeti da ponovi herojski povratak kao protiv Kairata, ili će scenario poput onog protiv Rena i Slovana ponovo zavladati Marakanom?

Navijači s nestrpljenjem očekuju revanš protiv Bode Glimta i veruju u snagu svog tima da preokrene rezultat i izbori plasman u Ligu šampiona.