21.08.2024.

22:50

Foto: Starsportphoto

Sport

Puna Marakana ima neverovatnu moć! Zvezda ima veliku tradiciju preokreta!

Kroz istoriju su crveno-beli mnogo puta doživeli ovakvu situaciju, a prva od mnogih je vezana za 1970. godinu i susret sa Ujpeštom, u prvom kolu Kupa evropskih šampiona. Nakon poraza od 0:2 u gostima, crveno-beli tim je na punom stadionu porazio mađarski klub sa ubedljivih 4:0, a golove su postizali Zoran Filipović (2), Stevan Ostojić i Dragan Džajić po jedanput.

Već naredne sezone je indentičan sled događaja viđen u duelu protiv Karl Cajsa. Nemački tim je došao sa golom prednosti na Marakanu (3:2), ali je u revanšu počišćen sa četiri gola u mreži. Ponovo su akteri bili Stevan Ostojić i Zoran Filipović, koji su se upisali u listu strelaca, dok su precizni bili još Milovan Đorić i Stanislav Karasi.

Na sledeći ovakav dvomeč se čekalo tri godine, a onda je na red došao grčki Paok. Nakon minimalnog trijumfa crno-belih u Atini, fudbaleri ekipe sa "Marakane" su pokazali pravu reakciju, te krajnje rutinski slavili u drugoj utakmici. Vladimir Petrović Pižon je poništio pogodak rivala iz prve utakmice, dok je Dule Savić u produžetku bio neumoljiv i postavio konačan ishod susreta – 2:0.

Sezone 1974/75  Zvezda je bila kobna po veliki Real Madrid. Španski tim je na Santijago Bernabeuu slavio sa 2:0, a onda je nestao u grotlu Marakane. Dragan Džajić je 100.000 crveno-belih navijača bacio u trans u 36. minutu utakmice, dok je Vladmir Petrović Pižon u 55. minutu u potpunosti vratio Zvezdu u susret. Usledili su penali, a nakon odbrane Ognjena Petrovića Santiljni na našem stadionu je počelo do tada neviđeno slavlje.

U prvom kolu UEFA Kupa za sezonu 1976/77, crveno-beli su u uvodnoj utakmici poraženi od Lokomotive Plovdiv – 1:2. Međutim, u revanšu je viđena apsolutna dominacija i pobeda rezultatom 4:1. Iako su Bugari poveli u Beogradu, viđena je sjajna reakcija izabranika Gojka Zeca. Zoran Filipović je bio dvostruki strelac, dok su po jednom gol pogađali Vladislav Bogićević i Srboljub Stamenković.

Dve sezone kasnije je viđen jedan od najvećih preokreta u istoriji beogradskih crveno-belih. Dinamo iz Berlina je u glavnom gradu Nemačke ubedljivo savladao naše fudbalere rezultatom 5:2. Ipak,  Zvezda se nije predala i indentičnim rezultatom kao protiv Lokomotive, Dinamo ispratili sa četiri gola u mreži. Zdravko Borovnica je bio igrač utakmice sa dva postignuta pogotka, a u listu strelaca su se takođe upisali Dule Savić i Miloš Šestić.

Crvenu zvezdu je žreb 1980. godine odveo u Švajcarsku i dvomeč sa Bazelom. Slavio je rival minimalnom pobedom, ali je revanš na Marakani ponovo pokazao da je ona neosvojiva tvrđava. Samo 17 minuta je bilo dovoljno crveno-belima, a strelci su bili Srebrenko Repćić i Rajko Janjanin.

Već naredne godine je češki Banjik trijumfovao rezulatom 3:1. Ipak, crveno-beli su sa ubedljivih 3:0, a kobni po goste su bili Milko Đurovski, Dušan Savić i Vladimir Petrović Pižon.

Dugo se nisu suočavali igrači Crvene zvezde sa ovakvim ishodom, sve do sezone 1996/97 i čuvenog dvomeča sa Kajzerslauternom. Nemci su zabeležili trijumf od 1:0, dok su u revanšu ubedljivom pobedom počistili nemačkog velikana. Pred krcatom Marakanom duel je obeležio tada perspektivni Dejan Stanković sa dva gola. Nakon njega pogađali su još Zoran NJeguš i Miodrag Pantelić.

Finski Helsinki je u Beograd 1997. godine došao u Beograd sa zalihom od gola prednosti stvorenog kod kuće, ali su fubaleri Crvene zvezde nošeni hukom sa tribina Marakane rutinski izašli na kraj sa rivalom i trijumfovali sa 3:0. Ponovo je koban po evropskog rivala bio Dejan Stanković sa dva postignuta gola, dok se još jednom u listu strelaca upisao Zoran Njeguš.

Delije su na naredno uzbuđenje ovakvog tipa čekale sve do 2009. godine, kada je mesto u Zvezdinoj istoriji pronašao Dejan Lekić. Dinamo Tbilisi je rutinski pobedio u prvom meču (2:0), a nakon autogola pomenutog napadača, činilo se da je sve palo u vodu. Ipak odužila se Zvezdina devetka, te het-trikom trasirala put crveno-belima do narednog kola. Pored njega, mrežu su pogađali Kadu i Slavko Perović.

Novijim generacijama je sigurno ostala u sećanju utakmica protiv Krasnodara, koja je crveno-bele vratila u grupnu fazu evropskih takmičenja. Poraženi su izabranici Vladana Milojevića u Rusiji rezultatom 3:2, dok su u Beogradu pogotkom Nemanje Radonjića stvorili pozitivan rezultat. A onda, raketni šut Gelora Kange početkom drugog poluvremena za delirijum i opšte slavlje prepune Marakane i pogodak koji je naš klub vratio tamo gde pripada.

Poslednji ovakav susret je zabeležen 2021. godine kada je Kairat savladao izabranike Dejana Stankovića, da bi potom u revanšu naši fudbaleri bili nemilosrdni i spakovali pet komada rivalu. Dvostruki strelac je bio Aleksandar Katai, a pogađali su još i Lui Dioni, Filipo Falko i Mirko Ivanić.

Svi ovi podaci govore koliki vetar u leđa Marakana daje onim igračima koji izađu tog trenutka na stadion, a nema sumnje da će krcate tribine dočekati Bode Glimt u cilju još jednog plasmana u Ligu šampiona.