25.08.2024.

15:35

Foto: FK Crvena zvezda

Sport

"Marakana" je oduvek bila problem za Norvežane! Ako se tradicija nastavi, Bode nema nikakve šanse u Beogradu! (VIDEO)

Podatak koji uliva nadu navijačima crveno-belih jeste činjenica da Zvezda ima pozitivan skor protiv norveških ekipa, sa šest pobeda, jednim remijem i tri poraza.

Prvi okršaj Zvezde sa norveškim timovima dogodio se davne 1980. godine, kada su crveno-beli u šesnaestini finala Kupa evropskih šampiona savladali Viking sa ukupnih 7:3 u dvomeču.

Tada su na gostovanju slavili sa 3:2, dok su na domaćem terenu pred ispunjenom "Marakanom" ostvarili ubedljiv trijumf rezultatom 4:1, uz neizostavnu podršku 12. igrača sa tribina.

Dve godine kasnije, Zvezda je nastavila dominaciju protiv norveških timova kada su se u osmini finala Kupa pobednika kupova sastali sa Lilestromom. U prvom meču na gostujućem terenu crveno-beli su deklasirali rivala sa 4:0, a zatim su u Beogradu slavili sa 3:0, još jednom potvrdivši svoju superiornost.

Rozenborg je bio naredni rival iz Norveške koji je stao na put Crvenoj zvezdi u jesen 1986. godine, u osmini finala Kupa evropskih šampiona. Zvezda je ponovo dominirala, prvo u gostima slaveći sa 3:0, a zatim na domaćem terenu ostvarivši pobedu od 4:1.

Nakon duže pauze, Zvezda se ponovo susrela sa norveškim timom 2003. godine, kada su u drugom kolu Kupa UEFA odigrali nerešeno bez golova sa Rozenborgom u gostima, ali su na "Marakani" pretrpeli poraz od 0:1.

Poslednji duel pre dvomeča sa Bode Glimtom, crveno-beli su odigrali sa ekipom Tromza 2005. godine. Na gostujućem terenu su doživeli poraz od 3:1, ali "Marakana" je i dalje ostala mesto na kojem su Norvežani retko slavili.

Statistika pokazuje da je Crvena zvezda na domaćem terenu protiv norveških timova ostvarila tri pobede i samo jedan poraz u četiri utakmice. "Marakana" se ponovo sprema da bude neosvojiva tvrđava za Zvezdinog narednog protivnika, a crveno-beli će uz podršku vernih navijača pokušati da produže pozitivan niz protiv timova sa severa Evrope.