27.08.2024.

10:44

Foto: Starsportphoto

Sport

Čović ozbiljno prozvao Partizan! Za Crvenu zvezdu KLS je u prvom planu, za razliku od nekih!

Na početku razgovora prvi čovek aktuelnog šampiona ABA lige se dotakao priča koje su se poslednjih dana provlačile po medijima oko želje crveno-belih da dovedu Aleksu Avramovića.

- Mi smo skautirali Aleksu Avramovića kad on nije bio igrač Partizana. Trener Zvezde je tada bio Dejan Radonjić, bio je skautiran, ali na kraju nije izabran. Mislim da je sjajan momak i častan, igrao je časno u Partizanu. On se potpuno ugasio u Partizanu, a videli smo da je sad bio najbolji igrač Srbije u Parizu.

Informer

Aleksa Avramović

Dotakao se Čović i Dubaija, kao Evrolige.

- Zvezda igra prvo kolo ABA lige u Dubaiju 20. septrembra. Dobro je da imaju klime. Zvezda ima tim u kome ima najviše domaćih igrača i najviše imamo u Evroligi 63%. Mi želimo da budemo perjanica srpske košarke ma šta ko pričao. Janis je sklopio dobar tim. 8700 sezonski karata je već prodato, prodaja neće biti još dugo, pozivam navijače da ih što pre kupe. Arena je kapaciteta 18.000, ali ne možemo sve da prodamo na sezonske

- Svi dugovi Crvene zvezde prema igračima i trenerima su izmireni i nikome ništa ne dugujemo. Imamo još razgovore sa poreskim organima, ali to je važno pre svega zbog srpskog sporta. Jer neko konstantno pravi gužvu u drugim pitanjima u Srbiji. Dajte da rezonski poslujemo.

Informer

Bilo je priče i pojačanjima, pre svega strancima kojih je šest u novom timu Zvezde.

Jago, Bolomboj i Rokas su stariji. Došli su Kalinić i Dobrić. Još se razmišljamo o jednom pojačanju, a reč je o Filipu Petruševu. On je igrač Olimpijakosa, on je igrač Olimpijakosa, ne želim ništa da prejudiciram. Došao je i Plavšić. Branko Lazić će igrati do penzije, a Teodosić se očigledno juri sa Đokovićem. Ekipa nam sutra putuje na Pale gde će igrati sa Jahorinom, posle toga ide Olimpijakos, pa superkup u Moskvi sa jakim ekipama.

U fokusu je bila priča o Košarkaškoj ligi Srbije.

- Za Zvezdu je KLS u prvom planu, jer je Zvezda svake sezone igrala tu ligu, za razliku od nekih koji nisu sankcionisani iako postoji statut u KSS-u za tako nešto. Mene krive i kad kiša pada tako da sam navikao na to. Mislim da je ABA liga ovakva kakva postoji mora da ima jasan put prohodnosti. Mi smo prvaci ABA lige, ali smo mi kao prvaci morali da platimo milion evra da bi igrali Evroligu. Smisao ABA lige zbog toga sada ne postoji. Trenutna situacija nam garantuje da bi KLS mogao da bude jedna od jačih liga u Evropi. To ne sme da bude pod okriljem KSS-a. Selektori ne treba da napadju našu nacionalnu ligu, jer su naši košarkaši svi prošli kroz tu ligu. Mi za kratko vreme možemo da stvorimo 10-12 klubova u nacionalnoj ligi koji će biti jaki, naravno po svim pravilima koja funkcionišu u Evropi. Nama sport donosi mnogo i u sport se mnogo ulaže, a to u jednom trenutku mora da se vrati.

Informer

Nebojša Čović

Da li KLS može da vodi u Evroligu?

- To je ono što je ostalo da se izpregovara. Ono što mene brine, pošto je Srbija kao zemlja košarke, nema u FIBA bordu nikoga! U Komisiji za mlade stoje dvoje Albanaca. Hrvati i Slovenci imaju predstavnike u FIBA Evropi. Nemam ja ništa protiv toga, ali se pitam gde smo mi!

Tema je bila i budućnost srpske košarke, kao i rezultati mlađih nacionalnih selekcija.

- Naše medalje ne smeju da sakriju probleme, jer mi nemamo dalju strategiju za proizvodnju mladih igrača. Opasna je situacija što je mlada selekcije U20 napravila loše rezultate na Evropskom prvenstvu. Ta strategija pod hitno mora da bude postavljena, jer su nama medalje kod mlađih kategorija incidentne. Deca danas mogu da sa 18 godina odu u Ameriku i koledži će im sve obezbediti, mi tu nemamo nikakvu zaštitu.