01.09.2024.

06:20

Foto: Starsportphoto

Sport

Na današnji dan: Svečano je otvorena beogradska "Marakana", mesto gde su legende rođene! (FOTO/VIDEO)

Otvoren je stadion poznat kao "Marakana", današnji stadion Rajko Mitić, dom fudbalskog kluba Crvena zvezda. Ovaj monumentalni događaj označio je početak nove ere za Zvezdu i jugoslovenski sport, stvarajući mesto na kojem će se generacije navijača okupljati kako bi slavile svoje heroje i svedočile nekim od najuzbudljivijih trenutaka u istoriji fudbala.

Ideja o izgradnji novog stadiona rodila se početkom 1950-ih godina, kada je postalo očigledno da stari stadion Crvene zvezde, smešten na mestu današnjeg Trga republike, više nije zadovoljavao rastuće potrebe kluba i njegove sve veće baze navijača.

Nova lokacija na Dedinju, između Autokomande i Topčiderskog brda, izabrana je kao idealno mesto za budući stadion, a projekat je postao simbol ambicija ne samo Crvene zvezde, već i čitave Jugoslavije.

Izgradnja je trajala nekoliko godina, a stadion je dizajniran da impresionira svojim grandioznim dimenzijama i modernom arhitekturom. Sa kapacitetom od preko 110.000 mesta, Marakana je postala jedan od najvećih stadiona na svetu, a na dan otvaranja, 1. septembra 1963. godine, zračila je novim početkom i simbolizovala snagu i jedinstvo jugoslovenskog sporta.

Prva utakmica na ovom stadionu bila je odigrana između Crvene zvezde i Rijeke, a domaćin je pobedio sa 2:1. Ta prva utakmica nije bila samo sportski događaj, već i društveni spektakl, privukavši ogromnu pažnju javnosti i medija. Marakana je odmah postala centralna tačka beogradskog sportskog i društvenog života.

Tokom 1960-ih i 1970-ih godina, Marakana je bila svedok velikih uspeha Crvene zvezde, koja je dominirala jugoslovenskim fudbalom i postajala sve značajnija na evropskoj sceni. Stadion je bio mesto gde su se odigravali nezaboravni mečevi, kao što su derbiji sa Partizanom, ali i velike međunarodne utakmice. Navijači su svake nedelje ispunjavali tribine, stvarajući atmosferu koja je bila prepoznatljiva širom Evrope.

Međutim, jedan od najvažnijih trenutaka u istoriji Marakane dogodio se 1991. godine, kada je Crvena zvezda, predvođena generacijom zlatnih fudbalera, osvojila Kup šampiona.

Pobedivši Bajern iz Minhena u polufinalu na prepunoj Marakani, Zvezda je izborila plasman u finale u Bariju, gde je trijumfovala nad Olimpikom iz Marseja i postala prvak Evrope. Taj uspeh zauvek je urezan u sećanje navijača, a Marakana je postala mesto hodočašća za sve zvezdaše.

Godine 2014, stadion je zvanično preimenovan u stadion Rajko Mitić, u čast legendarnog kapitena Crvene zvezde i jednog od najboljih fudbalera u istoriji jugoslovenskog fudbala. Mitić, poznat po svojoj lojalnosti klubu, sportskoj eleganciji i nesalomivom duhu, simbolizovao je sve ono što Crvena zvezda predstavlja. Preimenovanje stadiona bilo je više nego zasluženo, jer je Mitić ostavio neizbrisiv trag u istoriji kluba i jugoslovenskog fudbala.

Iako je kapacitet stadiona smanjen na oko 53.000 mesta, što je rezultat modernizacije i prilagođavanja novim bezbednosnim standardima, duh Marakane ostao je nepromenjen. Stadion Rajko Mitić i dalje odiše energijom i strastima prošlih vremena, dok nove generacije navijača i dalje dolaze da bodre svoje ljubimce.

Danas, 61 godinu nakon otvaranja, stadion Rajko Mitić je mnogo više od običnog sportskog objekta. To je hram fudbala, mesto gde se ispisuju nove stranice istorije, gde se slavi prošlost i gde se gleda ka budućnosti.

Svaka utakmica na Marakani nosi poseban značaj, bilo da se radi o lokalnim derbijima, evropskim spektaklima ili humanitarnim događajima.

Informer

Stadion "Rajko Mitić"

Marakana je kroz decenije ostala simbol vernosti, strasti i nade. Njene tribine su svedoci suza radosnica, slavlja, ali i teških trenutaka, a svaki kamen ugrađen u ovaj stadion priča svoju priču. Stadion "Rajko Mitić" nije samo sportski objekat – on je srce i duša Crvene zvezde, mesto gde su se rađale legende i gde će nove generacije nastaviti da pišu istoriju.

Kao takav, stadion Rajko Mitić nastavlja da bude svetionik ne samo za Crvenu zvezdu, već i za ceo srpski fudbal, dok ulazi u svoje sedmo desetljeće postojanja, i sa svakim novim danom, svakom novom utakmicom, potvrđuje svoj status jedne od najvećih i najznačajnijih sportskih arena na Balkanu i u Evropi.